reklam
reklam
DOLAR32,3400% -0.07
EURO34,8790% 0.06
STERLIN40,6534% 0.01
FRANG35,7427% 0.57
ALTIN2.393,53% -0,14
BITCOIN63.691,371.177
reklam

TKDK ÇANKIRI KOOPERATİFLER İLE KOLKOLA

Yayınlanma Tarihi : Google News
TKDK ÇANKIRI KOOPERATİFLER İLE KOLKOLA
reklam

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) verdiği hibe desteği ile Çankırı’nın Merkez Köylerinde faaliyet yürüten Tarımsal Kalkınma Kooperatifi makine parkı kurdu. IPARD II Programı On Birinci Başvuru Çağrı Dönemi kapsamında TKDK Çankırı İl Koordinatörlüğü’ne makine parklarının kurulumu sektöründen başvuru yapan Sınırlı Sorumlu Esentepe Mahallesi Dede, Doğantepe, İnaç ve Tuzlu Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Aralık 2022 tarihinde Kurum ile sözleşme imzalayarak 7.5 Milyon TL tutarında yatırım yaptı. Kooperatif IPARD Programı desteği ile %65 hibe alarak 2 adet biçerdöver ve 1 adet tanker alma hedefini hayata geçirdi.

TKDK Çankırı İl Koordinatörü Emre Akbıyık ve kurum uzmanları Esentepe mahallesinde Kooperatif üyeleri ile bir araya geldi. İl Koordinatörü, yürütülen hasat çalışması ve desteklenen ekipmanların durumu hakkında kooperatif yönetimi ile istişare etti.

Üreticiler Birlikte Hareket Ederek Kazançlarını Artırıyor

Kırsal kalkınmada üreticilerin ortak kullanımı için verilen desteğin artışına dikkat çeken Akbıyık, “Kırsal kalkınma, kırsal alanda üretimin artması ve verimliliğin yükselmesi için çok ciddi kaynak dağılımları ve girişimler mevcut. Üreticimizin her alanda desteklenmesi, kırsal alandaki altyapının güçlendirilerek tarımsal üretimin ve katma değerin artırılması için çalışmalar yapılıyor. Makine parkının desteklenmesi de bunun bir parçası.” dedi. IPARD Programında sağlanan hibe desteği ile çiftçilerin tarım aletlerini ortaklaşa kullanmasının bu proje ile örneklendiğini dile getirdi.

Akbıyık, üreticilerin ihtiyacı olan makine ve ekipmanları yüksek bedelle satın almaya ihtiyaç duymayacaklarının altını çizerek, yüksek teknoloji ürünü olan ve kapasitesi yüksek, pahalı makineleri bir araya gelerek kullanma imkânı yakalayacaklarını ifade etti. Girdilerini azaltacak, ek gelir sağlayacak yöntemlere güzel bir örnek oluştuğuna değinen Akbıyık, üretici örgütleri ve kooperatifleşmenin önemini vurguladı. “En üst teknolojiyle donatılmış modern makine ekipmanları alarak, bunları çiftçilerin hizmetine sunacak üretici birlikleri ve kooperatiflere IPARD Programı kapsamında % 65 hibe desteği imkânı mevcut. Makine parkı için gerekli olan alet ve ekipmanların alımı, garajın kurulumu ve inşasındaki harcamaların % 65’ini hibe olarak alabiliyorlar. Bunun yanında IPARD Programı kapsamında çeşitli vergi muafiyetlerinden de yararlanabiliyorlar.” dedi.

Üretici Örgütleri ve Kooperatiflere % 65 Destek

Kooperatif yönetim kurulu üyeleri özellikle hasat döneminde yoğun biçerdöver trafiğinin yaşandığı bölgede ortağı oldukları kooperatif sayesinde kendi hasatlarını planlayabildiklerini dile getirdi. En genç yönetim kurulu üyesi Muhammed Rıdvan Çördük hasadın maliyetinin de düştüğünü ifade ederek, kendi işlerinin yanında diğer üreticilere de bu imkanı sunarak kooperatif ortaklarının da ek gelir elde ettiğini belirtti.

Kooperatif yönetim kurulu adına konuşan Çördük; “Gönüllü ve serbest giriş, ortağın demokratik yönetimi, ortağın ekonomik katılımı, bağımsızlık, eğitim, öğretim ve bilgilendirme, kooperatifler arası işbirliği ve toplumsal sorumluluk gibi kooperatif yaşamını devam ettirmek için, ortakların belli bir kültürü özümsemesi gerekmektedir. Bu kültür de Anadolu coğrafyasının kendi öz kültürüdür. Birlikte çalışma kültürü sürdürülebilir olduğu sürece beraber çalışma kültürünün çiftçimizde daha da fazla olacağı kanaatindeyim. Yaptığımız proje ile ilimizde hem bir ilki başarmış oluyor hem de ortaklarımıza kendi planlamamız dahilinde hizmet veriyoruz.” dedi.

IPARD Programı kapsamında TKDK tarafından 42 ilde desteklenen Makine Parklarının Kurulumu sektöründe sadece üretici örgütleri ve kooperatiflere uygun harcamaların % 65’i hibe olarak veriliyor ve vergi istisnaları sağlanıyor.

reklam

YORUM YAP