reklam
reklam
DOLAR32,2792% -0.64
EURO34,7941% -0.28
STERLIN40,8422% -0.24
FRANG35,2985% -0.64
ALTIN2.410,78% -0,49
BITCOIN57.277,84-4.346
reklam

OCAK AYI SERVİKS (RAHİM AĞZI) KANSERİ FARKINDALIK AYI

Yayınlanma Tarihi : Google News
OCAK AYI SERVİKS (RAHİM AĞZI) KANSERİ FARKINDALIK AYI
reklam

Serviks Kanseri, serviks olarak adlandırılan, rahmin alt kısmının kanseri olup dünya genelinde kadınları en çok etkileyen etkili tarama yöntemleri ile erken tanınıp tedavi edilebilen ve böylelikle hastalığa bağlı ölüm oranları büyük oranda azaltılabilen bir kanser türüdür.

Ocak Ayı, Serviks Kanseri Farkındalık Ayı olarak belirlenmiş olup dünyanın birçok ülkesinde hastalığa dikkat çekmek üzere farkındalık etkinlikleri düzenlenmektedir. Ülkemizde de farkındalık etkinlikleri tüm illerimizde yapılmakta, tarama programlarımız tanıtılarak halkımızı bu konuda bilinçlendirmeye çalışılmaktadır.

Serviks Kanserinin neredeyse tamamına yakını HPV’nin (Human Papilloma Virüsü) bazı tipleri nedeniyle oluşmaktadır. Bu doğrultuda Bakanlığımız, yürütülmekte olan kapsamlı sağlık programlarının içine Serviks Kanseri Taramalarını da almış ve büyük bir başarı ile yürütmeye devam etmektedir. Ülkemiz, dünyada ulusal bazda Serviks Kanseri Tarama Programı başlatıp sürdürebilen nadir ülkelerdendir. Ulusal Serviks Kanseri Tarama Programı, 2014 yılına kadar PAP- Smear testi ile yürütülmekteydi. 2014 yılı Ağustos ayından itibaren sensitivitesi daha yüksek olan HPV-DNA testine geçilmiştir.

Risk Faktörleri Nelerdir?

•     30 yaşın üzerinde olup tedavi edilmemiş Human Papilloma Virüs (HPV) ve/veya cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonların olması,

•     Çok doğum yapmak ve ilk doğumu erken yapmış olmak,

•     Erken yaşta (16 yaş öncesi) aktif cinsel yaşama başlamak,

•     Birden fazla cinsel partnerin olması,

•     Sigara içmek,

•     Düşük sosyoekonomik düzeye sahip olmak,

•     Zayıflamış bağışıklık sistemi (İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü/HIV gibi)hastalıkların olması.

Erken Teşhis

Günümüzde serviks kanserini önlemeye veya erken tanıya yardımcı olmak üzere geliştirilmiş iki tarama testi yaygın şekilde kullanılmaktadır.

•     HPV testi; Servisteki hücresel değişikliklere neden olabilecek virüsün, serviks hücrelerinde tespiti esasına dayanan bir testtir.

•     Pap Smear testi; uygun şekilde tedavi edilmezse Serviks kanserine dönüşebilecek olan kanser öncülü durumları (Servikteki hücre değişiklikleri) arama esasına dayanan bir testtir.

Her iki test de son derece basit ve ağrısız işlemlerdir.

Tarama Testleri Nerelerde Yapılabilir?

Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) taramalar yapılmaktadır.

Ayrıca mobil kanser tarama aracı ile sahada söz konusu tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.