reklam
reklam
DOLAR32,3398% 0.16
EURO35,1932% -0.04
STERLIN41,1569% 0.03
FRANG36,4083% 0.1
ALTIN2.247,45% 0,17
BITCOIN2.204.278-2.052
reklam

DOĞUMDAN ERGENLİĞE ÇOCUK GELİŞİMİ KONUSUNDA TAVSİYELER

Yayınlanma Tarihi : Google News
DOĞUMDAN ERGENLİĞE ÇOCUK GELİŞİMİ KONUSUNDA TAVSİYELER
reklam

Özel Karatekin Hastanesi Çocuk Gelişimi Uzmanı Dr. Büşra Çoban’la Doğumdan Ergenliğe Çocuk Gelişimi konusunu konuştuk. Dr.Büşra Çoban Hacettepe Üniversitesi mezunu, yüksek lisans tezini “Otizmli Çocukların Annelerinde Anksiyate ve Depresyon ile Çocuğun Otistik Bozukluğunun Düzeyi Arasındaki İlişki” konusunda yaptı. Ve işte Çocuk Gelişimi konusunda gerçek bir uzmandan hepimizin faydalanabileceği bilgiler:

Olay 18 : Bebeğin doğumundan 2 – 3  yaşına kadar geçen zamanda çocuk gelişimi konusunda  neler tavsiye edersiniz?

Dr.Çoban: İlk tavsiyem rutin gelişim muayenelerini aksatmamaları, çocukta hiçbir hastalık belirtisi olmasa bile o rutin gelişim muayenelerinin yapılması gerekiyor. Her gelişim alanı kendi içerisinde bir bütündür; dil gelişimi, zihinsel gelişim, motor gelişimi v.s. Bu gelişim alanlarının her biri bir basamağı oluşturuyor, çocuk bir basamağı atlamadan diğer basamağa geçemiyor. Bana 3 yaşında bir çocuğu konuşmuyor diye getirdiklerinde keşke diyorum daha önce getirseydiniz bunun nedenlerini bulur erken tedavisini gerçekleştirebilirdik.

Çocuk önce yürüyecek sonra koşacak, bunu hepimiz biliyoruz ama o kadar ince ayrıntılı basamaklar var ki. Örneğin belli bir aya gelince çocuk benimle gözgöze gelebiliyor mu, hareketlerime nasıl tepkiler veriyor, belli bir aydan sonra bazı sesleri çıkarabiliyor mu? Sürekli kontrolümüzde olan çocukların anormal durumlarını ben takip ediyorum ve herhangi bir olumsuz durumda aileye durumu bildirip gerekli erken tedavilere başlıyorum. Ama aileler bu belirtileri hissedemeyebiliyor. Bu tür rahatsızlıklar erken dönemde teşhis edilirse tedavisi de daha kolay olur ancak geç kalınırsa çocuk ileriki yaşlarında engelli bile olabilir.

Bebeklere biz emzik ve yürüteç tavsiye etmiyoruz çünkü bebeğin ağız-dil-dudak kasları annenin göğsüne göre uyarlanmış şekildedir ve emzik bu yapıyı bozabiliyor. Ayrıca ileriki yaşlarda parmak emme, daha ileriki yaşlarda sigara gibi uyuşturucu gibi bağımlılıklara da neden olabilir. Bebeklerin emekleyerek yürümeye başlaması lazım, etrafı karıştırıp keşfetmesi lazım. Yürüteç kullanan bebekler ise önce parmak uçlarında yürümeye alışıyor, özgürlükleri kısıtlanıyor, kendi başına yürümeye daha geç başlayabiliyor. Emzik ve yürüteç, tamamen annelerin işlerini kolaylaştırmak için kullandıkları şeyler.

Olay 18 : Hocam peki ek gıdalar ve ambalajlı gıdaları tavsiye eder misiniz?

Dr.Çoban: Tatlı gıdalardan değil de yoğurt, sebze gibi gıdalardan başlamamız gerekiyor, ambalajlı gıdaları zaten tavsiye etmiyoruz. Farklı gıdalar için önce allerji testi yapılması gerekiyor, bazı çocukların bünyesi allerjik olabiliyor. Çocuğun bu gıdaları dökse de dağıtsa da kendi başına yemesi gerekiyor, kendisi keşfetmesi ve kendi damak zevkini oluşturması gerekiyor. Yoğurt, haşlanmış sebzeler, yumurtanın sarısı gibi doğal gıdalara alışması gerekiyor. Bir de 3 gün kuralı var, bir besine başladığımız zaman 3 gün boyunca başka besin vermiyoruz ki bu besine karşı allerjisi var mı öğrenebilelim, bu besin 3 günde allerji yapmıyorsa başka bir besine geçebiliriz.

Olay 18 : Çocuk gelişiminde en çok nelere dikkat etmeliyiz?

Dr.Çoban: Çocuk belli bir yaşa geldiğinde bazı becerilerin gelişmesi lazım, bunun için de çocuğun sizin kontrolünüzde özgür bırakılması lazım. Çocukla bol bol konuşun, değişik hareketleri yapabilmesi için fırsatlar verin, özellikle 18 ay sonrası çocuklarda 2 yaş sendromu ortaya çıkıyor ve çocuğa ısrar etmeden kendi kendine öğrenmesi için fırsat verilmesi gerekiyor. Çünkü çocuk bu aylarda özgürlüğünün farkına varıyor ve bu tarz inatlaşmalara girilmemesi gerekiyor. Çocuk bu aylarda ben bu dünyanın kralıyım ve istediğim herşeyi yapabilirim diye düşünmeye başlıyor. Bu aylarda hayır, yapma gibi kelimeleri daha az kullanmamız gerekiyor.

Televizyon, tablet, cep telefonu zaten çok zararlı olduğu için kesinlikle önermiyorum. Çünkü burada çok hareketli bir dünya var ama çocuk gerçek dünyaya bakıyor hiç hareketli bir yer değil. Büyümek zorlu bir süreç, zaten çocuk çatışmalarla dolu, yürümeyi koşmayı ve daha birçok şeyi öğrenmiş bir de bunları izlemeye başlarsa çatışmaları daha çoğalıyor, dikkati sürekli dağılıyor. İlerleyen dönemlerde öğrenme, dikkat ve konuşma becerileri de kötü etkileniyor. Hızlı değişen görüntülere alıştığında normal hayatta dikkati dağılıyor, bocalıyor ve hayata yabancılaşıyor. Konuşma, dikkat ve öğrenme becerileri  de kötü etkileniyor. İzlediği programların içeriği konusuna girmek bile istemiyorum. O yüzden 2 yaşına kadar bu tür cihazlara alışmasını istemiyoruz çocuklarımızın.

Devam edecek…

reklam

YORUM YAP