reklam
reklam
DOLAR32,3400% -0.07
EURO34,8790% 0.06
STERLIN40,6534% 0.01
FRANG35,7427% 0.57
ALTIN2.393,53% -0,14
BITCOIN63.325,980.261
reklam

ÇANKIRI’DA KURAKLIĞA DAYANIKLI BUĞDAY HASADINI VALİ ABDULLAH AYAZ BAŞLATTI

Yayınlanma Tarihi : Google News
ÇANKIRI’DA KURAKLIĞA DAYANIKLI BUĞDAY HASADINI VALİ ABDULLAH AYAZ BAŞLATTI
reklam

“Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda, Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü işbirliğinde uygulanan ‘Kuraklığa Dayanıklı Yeni Tescil Buğday Tohumu Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi’ Tarla Günü etkinliği, Vali Abdullah Ayaz, İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüğü konu uzmanları, kurum amirleri, teknik personeller ve çok sayıda çiftçinin katılımıyla Karaşeyh köyünde yapıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden Proje Koordinatörü Ziraat Mühendisi Ahmet Zamkı tarafından proje tanıtımı yapılarak, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından tescil edilmiş olan buğday tohumu çeşitlerinden, Ayten Abla çeşidi, Kışla çeşidi ile şahit çeşit olarak yörede en çok ekimi yapılan Bayraktar-2000 çeşidi hakkında teknik bilgiler verildi.

Daha sonra kürsüye gelen Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, ülkemiz ve ilimiz hububat ekim alanları ile verimleri konularına değinerek,  ülkemizin buğday üretiminde kendi kendine yetecek düzeyde üretim potansiyeline sahip olduğunu dile getirdi. Düzgün; 2022 yılı TÜİK verilerine göre Çankırı’da buğday ekim alanının 102 bin 460 ha ve 247 bin 562 ton üretim miktarı ile Türkiye’ de 19. sırada bulunduğunu belirterek, Bakanlığımız ve Valiliğimizin destekleri, Müdürlüğümüz ve personellerinin yoğun yayım çalışmaları ile bu yıl üretimin saha kontrolleri neticesinde en az % 30 civarında artış sağlayacağı kanaatinde olduğunu belirtti. İklim değişikliği ve kuraklığın önemine vurgu yaparak, bundan sonra da, Araştırma Enstitülerinin tescil ettiği çeşitler ile projeler uygulamaya devam edileceği, başta ilimiz olmak üzere ülkemizde kaliteli üretim gerçekleştirilerek, çiftçimizin kazancının artacağı ve milli ekonomiye katkı sağlanacağını söyledi.

Program devamında Vali Abdullah Ayaz, “Tarım alanlarında inovasyona fazlasıyla ihtiyacımız var” sözleriyle devam ederek, tarım alanları ve çiftçi sayısının azaldığını, dünya nüfusunun arttığını belirtti. Çarenin birim alandan daha fazla verim elde etmek olduğunun altını çizen Vali AYAZ “İklim değişiklikleri nedeniyle, dünyanın belli yerleri kuraklık içinde kalırken, belli yerlerini sel basmaktadır. Onun için önümüzdeki dönemde ülkemizin yaşadığı değişimle beraber tarım yöntemlerini de değiştirmemiz zaruret. Bugüne kadar yapılan çalışmalara çok teşekkür ediyorum. Bakanlığımızın öncü olarak yapmış olduğu çalışmalara İl müdürlüğündeki arkadaşlarımız da ellerinden geldiğince destek vermekte. Biz de bu konuda onların önlerini açmaya çalışmaktayız. En büyük desteği hak eden tabi ki çiftçilerimiz. Tüm çiftçilerimize teşekkür ediyorum. Allah emeklerinizin karşılığını ziyadesiyle versin inşallah” diye konuştu. Çiftçilerimiz ile birlikte üretmek zorunda olduğumuzun altını çizen Vali Ayaz, “Üretmeksek bir yerden satın alacağız. Onun için üretime en iyi yöntemlerle devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Kaliteli ve verimli çeşitlerin geliştirilmesi ve çiftçilerimize ulaştırılmasında Bakanlığımız ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün kıymetli temsilcilerine teşekkür ederim diyerek konuşmalarını sonlandırdı.

Program sonunda, proje demonstrasyon alanında katılımcılar, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüğü’nden Ziraat Yüksek Mühendisleri Fatma Betül Sade ve Mustafa Serdar Doğan’ dan, tescil edilmiş kuraklığa dayanıklı çeşitler hakkında geniş bilgi aldılar. Biçerdövere binen Vali Ayaz projenin ilk hasadını başlatarak, mahsulün bol ve üretimin bereketli olması temennilerinde bulundu. Hasat işleminin ardından tarla günü etkinliği sona erdi.

reklam

YORUM YAP