Uygulamalarımız appstore googleplay

ÇANKIRI MEYDANINDAN DİKKAT ÇEKEN 1 MAYIS AÇIKLAMASI

Çankırı’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde işçiler meydanda buluştu. Türk-İş İl Başkanı Halil İbrahim Topçu’nun yaptığı açıklamada ekonomik zorluklardan çalışma hayatındaki sorunlara kadar birçok başlık gündeme geldi. Açıklamadaki dikkat çeken detaylar haberimizde…

Haber Giriş Tarihi: 01.05.2026 15:12
Haber Güncellenme Tarihi: 01.05.2026 15:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.olay18.com/
ÇANKIRI MEYDANINDAN DİKKAT ÇEKEN 1 MAYIS AÇIKLAMASI

Çankırı’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, işçilerin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüş ve basın açıklamasıyla kutlandı. Türk-İş Çankırı İl Başkanı ve Petrol-İş Şube Başkanı Halil İbrahim Topçu öncülüğünde düzenlenen etkinlikte, işçiler Atatürk Bulvarı’ndan Belediye Meydanı’na yürüyerek taleplerini dile getirdi.

Yürüyüşün ardından meydanda toplanan kalabalığa seslenen Topçu, 1 Mayıs’ın yalnızca bir kutlama günü olmadığını, aynı zamanda emeğin, dayanışmanın ve ortak mücadelenin simgesi olduğunu vurguladı. Dünyanın dört bir yanında işçilerin hakları için seslerini yükselttiğini belirten Topçu, Türkiye’de de çalışanların ciddi ekonomik ve sosyal sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Konuşmasında özellikle artan hayat pahalılığına dikkat çeken Topçu, ücretlerin aynı hızda artmadığını ve alım gücünün her geçen gün düştüğünü söyledi. “Eskiden yalnızca işsizler yoksul sayılırdı, bugün çalışanlar da yoksullukla mücadele ediyor” diyen Topçu, bu durumun kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderek büyüdüğünü ifade eden Topçu, asgari ücretle çalışan milyonlarca kişinin yıl dolmadan gelirlerinin eridiğini belirtti. Ücret artışlarının kısa sürede etkisini kaybettiğini söyleyen Topçu, mevcut ekonomik tablonun sürdürülebilir olmadığını vurguladı.

Vergi sistemine de değinen Topçu, çalışanların üzerindeki vergi yükünün giderek arttığını ve ücretlilerin yılın başında üst vergi dilimlerine girerek daha fazla kesintiyle karşı karşıya kaldığını ifade etti. Yüksek gelir elde eden kesimlerin çeşitli istisnalardan yararlanırken, ücretlilerin düzenli olarak vergilendirildiğini belirten Topçu, bu durumun adalet duygusunu zedelediğini söyledi.

Çalışma hayatındaki sorunların yalnızca ekonomik boyutla sınırlı olmadığını da dile getiren Topçu, sendikal örgütlenmenin önündeki engellere dikkat çekti. İşçilerin örgütlenmek istediklerinde baskı, yıldırma ve işten çıkarılma tehdidiyle karşılaştığını ifade eden Topçu, örgütlenme hakkının güvence altına alınması gerektiğini belirtti.

İş yerlerinde yaşanan mobbing, taciz ve şiddet olaylarına da değinen Topçu, çalışanların güvenli ve saygılı bir ortamda çalışmasının temel bir hak olduğunu vurguladı. Taşeron işçilerin yaşadığı sorunların hâlâ çözülemediğini belirten Topçu, aynı işi yapan çalışanlar arasında hak farklılıklarının büyük bir adaletsizlik yarattığını söyledi.

Ayrıca staj ve çıraklık dönemlerinin emeklilik hesaplamasında dikkate alınmamasının ciddi mağduriyetlere yol açtığını ifade eden Topçu, bu sürecin sigortalılık başlangıcı olarak kabul edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Engelli bireylerin istihdamında yaşanan eksikliklere de dikkat çeken Topçu, yasal zorunluluklara rağmen birçok işyerinde yeterli istihdamın sağlanamadığını belirtti. Genç işsizliğin de önemli bir sorun olduğuna vurgu yapan Topçu, her yıl binlerce gencin mezun olmasına rağmen iş bulmakta zorlandığını söyledi.

Çocuk işçiliği konusuna da değinen Topçu, ekonomik zorlukların çocukları çalışma hayatına ittiğini ve bu durumun önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti. İş kazalarının hâlâ can almaya devam ettiğini belirten Topçu, iş güvenliği önlemlerinin artırılması gerektiğini söyledi.

Konuşmasının sonunda emeklilerin yaşadığı geçim sıkıntısına da değinen Topçu, emekliliğin yoksulluk değil, onurlu bir yaşam dönemi olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca dünyada yaşanan savaşların emeği değersizleştirdiğini belirterek barışın önemine dikkat çekti.

Topçu, açıklamasını “Emeğin değeri korunmalı, çalışanların yaşam koşulları iyileştirilmeli ve adil bir çalışma hayatı sağlanmalıdır” sözleriyle tamamladı. 1 Mayıs programı, atılan sloganlar ve yapılan konuşmaların ardından sona erdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.