USTALARINDAN TAVSİYELER: İKİNCİ EL ARAÇ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

İlimiz Küçük Sanayi Sitesi’nde yıllardır esnaflık yapan Ahmet Gezer ve Salih Kızıltoprak son birkaç yıldır Dynobil Oto Ekspertiz adlı işyerinde Çankırı’ya hizmet vermeye devam ediyorlar. Kendilerine “ikinci el araç alım-satımlarında mağduriyet yaşamamak için nelere dikkat etmeliyiz” diye sorduğumuzda bize şu açıklamaları yaptılar:
“İlk önce aracın piyasa değerini öğrenin. İnternette yazılan araç fiyatları pazarlık payıyla birlikte abartıldığı için, kasko rayiç bedeli ile karşılaştırarak aracın asıl değerinin ne olduğu öğrenebilirsiniz. Almak istediğiniz aracı bulduğunuzda ekstra masraflarınızın olacağını göz önünde bulundurun.
Beğendiğiniz aracın araç bilgilerinin, plakasının, marka ve modelinin doğru olduğuna, şasi ve motor numarasının ruhsatla uyuşup uyuşmadığına bakın ve emin olun. Numaraların farklı olması aracın çalıntı olduğunu gösterir.
Aracın kaza kaydını öğrenin. Buna “Tramer Sorgulama” denir. 5664’e aracın plaka, şasi no ve motor no yazarak kısa mesaj gönderin ve sorgulayın. Trafik sigortasından açık dosyasının olup olmadığını da her hangi bir sigorta şirketinden sorgulayın.
Aracın sigorta şirketlerinden aracın pert raporu ve ağır hasar kaydı olup olmadığını ve kaçıncı sahibi olacağınızı öğrenin. Sicilini sorgulatın. Şirket aracı ya da taksiden dönme araç olup olmadığı hakkında bilgilenin.
Aracı gün ışığında görmeyi tercih edin. Aracın içi ve dışı çok yıpranmış fakat km’si düşük ise şüphe duymalısınız. Özellikle ilk muayeneye girmemiş olan araçlarda daha dikkatli olunuz.
Arabayı çalıştırdığınızda egzozdan mavi ya da siyah duman çıkıyorsa motor yağ yakıyordur. Motoru ve debriyajı dinleyin. Çalışırken fazla ses çıkaran arabaların sorunu vardır.
Alacağınız aracın kazasız, orijinal olmasını tercih edin veya ne kadar az değişen parça ve boyalı parça var ise o kadar makbul olacağını unutmayın. Mümkünse kurumsal kimliği olan bir ekspertiz firması aracılığıyla incelemesini yaptırın. Aracın ayrıntılı incelemesi sonrasında araçta bulunan arıza ve hataları tespit ettirmiş olursunuz.
Aracı görmeden satıcıya sanal ortamdan banka veya PTT havalesiyle kapora yada farklı bir isim altında değeri olan ödeme yapmayın. Noter hariç hiçbir yerde araçla ilgili ödeme işlemi yapmayın.
Bir süre kullandıktan sonra satmayı düşünüyorsanız aracın ikinci el piyasasında popüler olup olmadığına dikkat edin. Aracı satarken de sadece nakit işlem yapın. Çek senet gibi ödeme türleriyle riske atmayın.
1 Şubat’tan itibaren yapacağınız 2. el araç alım-satımlarında para ödeme işlemlerinizi mutlaka “Güvenli Ödeme Sistemi” ile yapın. Sistem sayesinde emanet hesabına alınan para, noterlik işleminin tamamlanmasının ardından ilgilisine güvenli bir şekilde aktarılıyor. Böylece satış bedeli, noterde işlem gerçekleştirilmeden satıcının hesabına geçmeyeceğinden, satıcının notere gelmeme veya noterde işlemi gerçekleştirmeme riski ortadan kalkacak.”
Olay 18 ailesi olarak, verdikleri faydalı bilgilerden dolayı Dynobil Oto Ekspertiz ustaları Ahmet Gezer ve Salih Kızıltoprak’a teşekkür ediyoruz.

-
SEVİLAY KANTAŞ’TAN BİR BAŞARI HİKAYESİ
-
ASKON’DAN GÜNEYDOĞU ÇIKARMASI
-
BAŞKAN ESEN BASKETBOL MÜSABAKALARININ AÇILIŞINI YAPTI
-
DENİZ: “TEK BİR KAYBA DAHA TAHAMMÜLÜMÜZ YOK”
-
MEVLİD-İ NEBİ HAFTASINDA O’NU ANLAMAK…
-
BAKAN URALOĞLU: “ZENGEZUR KORİDORU TÜRK DÜNYASINI BİRBİRİNE BAĞLAYACAK”