Açık
  • EURO
  • DOLAR

TKDK YATIRIMLARI İLE ÇANKIRI’YA KATKI SAĞLAMAYA DEVAM EDİYOR

      Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Çankırı İl Koordinatörlüğü, kuruluşunun dokuzuncu yıl dönümünde Çankırı’daki yatırımlarına ilişkin verileri paylaştı. Tarımsal işletmelerin modernizasyonu ve Avrupa Birliği (AB) standartlarına yükseltilmesi, kırsal alanların sürdürebilir kalkınmasına destek sağlamak gibi temel amaçlarla, AB ve Türkiye Cumhuriyeti’nin eş finansmanı ile oluşturulan IPARD Programı fonları 15 Şubat 2012 tarihinden […]
Çankırı - 17 Şubat 2021 19:36 A A

      Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Çankırı İl Koordinatörlüğü, kuruluşunun dokuzuncu yıl dönümünde Çankırı’daki yatırımlarına ilişkin verileri paylaştı.

Tarımsal işletmelerin modernizasyonu ve Avrupa Birliği (AB) standartlarına yükseltilmesi, kırsal alanların sürdürebilir kalkınmasına destek sağlamak gibi temel amaçlarla, AB ve Türkiye Cumhuriyeti’nin eş finansmanı ile oluşturulan IPARD Programı fonları 15 Şubat 2012 tarihinden bu yana Çankırı’da çiftçi ve yatırımcılara uygun projeler karşılığında kullandırılmaktadır.

Programın ilimizde yürütülmesinden sorumlu olan TKDK Çankırı İl Koordinatörü Emre Akbıyık, kurum olarak dokuz yıllık çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Sözlerine Kuzey Irak’ta yaşanan terör saldırısı ile başlayan Akbıyık, “Hafta sonunda yaşanan terör saldırısında 13 sivil vatandaşımızın şehadet haberi hepimizi oldukça derinden sarsmıştır. Şehit olan tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına baş sağlığı ve sabır diliyorum.” dedi.

Akbıyık, faaliyet gösterdikleri süre içerisinde Çankırı’da sürdürebilir kalkınma konusunda en önemli finansal aktörlerden birisi haline geldiklerinin altını çizerek, “2013 yılından bu yana toplam yatırım tutarı 244 milyon lira olan 739 projemiz 137 milyon lira hibe almaya hak kazanmıştır. Söz konusu hibe tutarının 110 milyon liralık kısmı faydalanıcılarımıza ödenmiş, geri kalan 27 milyon liranın ise yatırımların tamamlanmasının ardından vatandaşlarımıza ödenmesi planlanmaktadır. Gerçekleştirmiş olduğumuz bu ödemenin yanı sıra toplam yatırım tutarı 23 milyon lira olan 82 projenin incelemesi tamamlamış ve bu projelerin sahipleri ile hibe sözleşmelerini en kısa sürede imzalayacağız. Söz konusu projeler için ödenmesi öngörülen hibe tutarı ise 14,5 milyon liradır. Projelerin tamamlanmasına müteakip Çankırı çiftçisine, yatırımcılarımıza hibe ödemesi yapılacaktır.” şeklinde konuştu.

Akbıyık, “Çankırı’nın kalkınması adına gecesini gündüzüne katan çiftçilerimize, iş adamlarımıza dokuz yıllık süreçteki emekleri ve çabaları için teşekkür ediyorum. Bu kurum ve imkânlar onlar için var. Yıllardır tecrübe ettiğimiz bir konu varsa ayağını yorganına göre uzatan, planlı hareket eden ve üreten herkes memnun.” dedi. Pandemi süreci dâhil büyük bir özveri ile çalışan ve yüzlerce projeyi ilimize kazandıran Çankırı TKDK çalışanlarına da ayrıca tebrik etti.

Onuncu başvuru çağrı ilanı çerçevesinde başvuru işlemlerinin bugün itibariyle başladığını dile getiren Emre Akbıyık, yaptığı değerlendirmelerinin ardından yeni çağrı hakkında da bilgi verdi. Söz konusu çağrı kapsamında süt, et, kanatlı eti ve yumurta üretim tesislerini içeren, “101 – Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar” ile süt işleme, süt toplama tesisleri ve araçları, et işleme, kesimhaneler, soğuk hava depoları gibi tesislerin yer aldığı“103 – Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması” ile ilgili sektörlerde proje başvurusu işlemleri 15 Şubat’ta başlamıştır.

İlimizde hammaddesi tarım ürünlerine dayalı sanayi tesislerinin kurulmasını hem istihdamın artırılması hem de çiftçinin ürettiği ürünlere pazar oluşturulması anlamında oldukça önemli bir konu olarak değerlendirdiklerini belirten Akbıyık, “IPARD Programı yatırımcılara %70’e varan oranda hibe desteği, KDV muafiyeti gibi önemli imkânlar sağlıyor. Bu çağrı ile birlikte artık projesi onaylanan ve sözleşme imzalayan çiftçi ve yatırımcımız isterse, almaya hak kazandığı hibe miktarının % 50’sini avans ödemesi olarak alabilmelerinin de önü açıldı. Kalkınma ajansı destekleri ve OSB’ler başta olmak üzere diğer kurumlar tarafından sağlanan ücretsiz yer tahsisi, vergi muafiyetleri gibi avantajları da göz önüne alınca yatırımcılarımız için Çankırı cazip bir yatırım merkezi halini almıştır. Tüm paydaş kurum ve kuruluşlar ile yoğun bir işbirliği içerisinde hareket ediyoruz. 2021 yılında Çankırı’ya süt işleme, et işleme ve kesimhane gibi yoğun istihdam imkânı sağlayan yeni tesisler kazandırmak en önemli gündemimiz.” dedi.

Çankırı - 19:36 A A
BENZER HABERLER