Kapalı
  • EURO
  • DOLAR

RAMAZAN’DA ÖFKE KONTROLÜ ZORLAŞABİLİR

Çankırı Özel Karatekin Hastanesi Uzm Klinik Psikolog Kevser Tarakçı, Ramazan dolayısıyla zorlaşan öfke kontrolü konusunda bir basın açıklaması yaptı. “Öfke; üzüntü, korku ya da mutluluk gibi temel duygularımızdan biridir. Kontrol edilebildiği sürece sağlıklı ve geliştirici bir duygudur” diyen Tarakçı açıklamasına şöyle devam etti: “Engellenme ya da haksızlığa uğrama gibi durumlarla karşılaştığımız zaman ortaya çıkar. Öfke […]
Çankırı - 2 Mayıs 2020 20:46 A A

Çankırı Özel Karatekin Hastanesi Uzm Klinik Psikolog Kevser Tarakçı, Ramazan dolayısıyla zorlaşan öfke kontrolü konusunda bir basın açıklaması yaptı. “Öfke; üzüntü, korku ya da mutluluk gibi temel duygularımızdan biridir. Kontrol edilebildiği sürece sağlıklı ve geliştirici bir duygudur” diyen Tarakçı açıklamasına şöyle devam etti:

“Engellenme ya da haksızlığa uğrama gibi durumlarla karşılaştığımız zaman ortaya çıkar. Öfke kontrolünde amaç öfkeyi sıfıra indirmek değil; onu sağlıklı bir şekilde kontrol edebilmektir. Bu yolla, öfkelendiğimizde çevreye zarar vermeyi ya da etrafımızdaki insanları incitmeyi önlemiş oluruz. Bu anlamda kendi tepkilerimizi okuyabilmemiz önemlidir. Nelere öfkelendiğimizi ve neyin bizi sinirlendirdiğini fark ettiğimiz de öfkemizi daha sağlıklı bir şekilde yönetebiliriz.

Ramazan ayının gelmesi ve oruç ibadetinin başlamasıyla kişiler kendilerini daha gergin ve öfkeli hissedebilir. Öncesinde de öfkesini kontrol etmekte zorlanan insanlar açlık, susuzluk ya da sigarasızlık sebebiyle bu dönemde daha çok zorlanmaktadır.

Bunlardaki yoksunluk kişilerin sağlıklı düşünmesini engelleyip, diğer insanlara karşı toleransını düşürebilmektedir. Buda kişiyi öfke ve öfkenin sonuçlarıyla karşı karşıya bırakır. 

Ramazanda, kişinin öfke duyduğu alanlardan uzak durması öfke kontrolü için ilk basamak olabilir. Pide kuyruğunda beklemek gibi sabır gerektiren aktiviteler için dayanıklılığınızı düşük görüyorsanız; aile üyelerinden bir başkasının yapmasına izin verilebilirsiniz. Sık fikir ayrılığına düştüğünüz ya da zaman zaman tartıştığınız arkadaşlarla görüşmeyi ramazan boyunca biraz daha seyreltebilirsiniz. Bu dönemde içsel konuşmalarımızı düzenleyerek öfke seviyemizi biraz daha indirebiliriz.

Oruç tutan tek kişinin kendimiz olmadığını ve diğer insanlarında oruç tutarken çalıştığını ya da günlük aktivitelerini yerine getirdiğini düşünerek içsel ifadelerimizi düzenleyebiliriz.

Öfkemizin yükseldiğini anladığımızda nefesimize dikkatimizi vermek bizi daha rahat hissettirecektir. Bunun için derin bir nefes alın ve nefesinizi tamamen verdiğinizden emin olun. Sonraki nefesinizi alırken 1’den 4’e kadar sayın ve nefesinizi tutun ve tekrar 4’e kadar sayın. Nefesinizi 1’den 8 kadar sayarak yavaşça verin. Bu seti 4 kez tekrarlayın. İçimizden 50’den geriye saymak öfke seviyemizin düşmesini sağlayacaktır.

En azından ilk baştaki öfkeyle hareket etmemizi engelleyecek bir tampon görevi görecektir.

Ancak çaba göstermenize rağmen hala öfkenizi kontrol edemediğinizi düşünüyorsanız bir uzmana başvurabilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz…”

Çankırı - 20:46 A A
BENZER HABERLER