NUHOĞLU: “23-29 EYLÜL ULUSLARARASI İŞİTME ENGELLİLER HAFTASI KUTLU OLSUN”

Çankırı İşitme Engelliler Spor Kulübü Başkanı, Dünya Sağırlar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Uluslararası İşaret Dili Eğitmeni Recep Nuhoğlu, 23-29 Eylül İşitme Engelliler Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Türkiye genelinde 3 milyon civarında işitme engelli vatandaş olduğunu belirten Recep Nuhoğlu açıklamasında şu konulara değindi:
“ENGELLİLİK “normal bir kişinin kişisel ya da sosyal yaşantısında kendi kendisine yapması gereken işleri, bedensel veya ruhsal yeteneklerindeki kalıtımsal ya da sonradan olma herhangi bir noksanlık sonucu yapamaması” olarak tanımlanır. Farklı nedenlere bağlı olarak zihinsel, görme, işitme ve konuşma, ortopedik ve süreğen engelli olmak üzere beş temel başlıktan oluşmaktadır. Engellilerin toplumdaki varlıklarını kabul etmek ve hayatlarına kolay şekilde devam ettirebilmelerini sağlamak devletin görevidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 2005 yılında kabul edilen 5378 Sayılı Engelliler Hakkında Kanun ile engelli bireylerin hakları anayasal düzende koruma altına alınmıştır. Dünyada da engelliliğe yönelik uygulanan yasal düzenlemelerin yanı sıra engelliliğe dikkat çekmek ve halkı bilinçlendirmek amacıyla bazı günler ve haftalar belirlenmiştir. Belirlenen haftalardan biri ise “23-29 Eylül Uluslararası İşitme Engelliler Haftası”dır.
İşitme engelli bireylerin haberleşmek ve iletişim sağlamak amacıyla kullandıkları tek dil İşaret Dili‘dir. Dünya üzerinde 300 den fazla birbirinden farklı işaret dili kullanılıyor. İşaret dilleri, konuşulan dillerden yapısal olarak farklı bir doğal dil özelliği gösteriyor. Ayrıca uluslararası toplantılarda işitme engelli kişiler tarafından kullanılan bir de uluslararası işaret dili bulunuyor.
Bu dil, doğal işaret dilleri kadar karmaşık olmayan ve sınırlı bir sözlüğe sahip olan karma-işaret dili yapısına sahip. Dil aynı zamanda seyahat eden işitme engelliler tarafından başka dil konuşan işitme engellilerle iletişim kurmalarını sağlıyor. Dünya İşitme Engelliler Federasyonu verilerine göre dünya çapında 72 milyon engelli birey var ve bu bireylerin % 80’den fazlası gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor.
İşitme Kaybının Nedenleri ve Önlemler :
İşitme kayıpları kulağın bir veya daha çok yerinin hasarıyla, çeşitli nedenlerden oluşmaktadır. Ebeveynler arasında akrabalık olması, ailede çocukluk döneminde başlayan kalıtsal işitme kaybı olması, annenin hamileyken kullandığı bazı ilaçlar ve geçirdiği hastalıklar, doğum kilosunun düşük olması, ateşli hastalık geçirmesi ve bebeğe verilen bazı ilaçlar işitme kaybına neden olabilmektedir. Aileler herhangi bir dönemde bebeklerinde işitme kaybından şüphelenirlerse bir uzmana başvurmalılardır. İşitme testleri, yeni doğan dönemi itibariyle yapılabilmektedir.
Bu vesile ile ülkemizde ve tüm dünyada yaşayan işitme engelli kardeşlerimizin 23-29 Eylül Uluslararası İşitme Engelliler Haftası’nı kutluyor, engelli kardeşlerime sorunlarının daha çabuk çözüldüğü, engellilere karşı daha duyarlı ve hoşgörülü bir dünya diliyorum.”

-
ÇANKIRI SEBZECİLİKTE ATAĞA KALKTI
-
TİGAD AKSARAY’DA “YENİ NESİL GAZETECİLİK” KONFERANSINDA BİR ARAYA GELİYOR
-
YOLDAN ÇIKAN ARAÇTA BULUNAN 1 KİŞİ ÖLDÜ 1 KİŞİ YARALANDI
-
ÇAKÜ YABANCILARA TÜRKÇE ÖGRETİMİNDE AKADEMİK TÜRKÇE ÇALIŞTAYINDA
-
YAĞMUR SUYU DRENAJ ÇALIŞMALARI BAŞLADI
-
YAZ ATÖLYELERİ İÇİN KAYITLAR 15 HAZİRAN’DA BAŞLIYOR