13° Kapalı
  • EURO
  • DOLAR

KORONAVİRÜS SÜRECİNDE ASTIM VE KRONİK AKCİĞER HASTALIĞI OLANLAR NE YAPMALI?

Koronavirüs salgınında kronik rahatsızlığı olanların risk altında olduğunu sürekli duyuyoruz. Peki, Astım ve Kronik Akciğer Hastalığı Olanlar Ne Yapmalı? Konu hakkında görüşlerini aldığımız Çankırı Özel Karatekin Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Ali Özkurt “Tüm dünyaya yayılan Koronavirüs (COVID-19), başta kronik akciğer hastaları olmak üzere, ne yazık ki birçok kişiyi tehdit ediyor” dedi. Özkurt, açıklamalarına şöyle devam […]
Çankırı - 7 Nisan 2020 23:18 A A

Koronavirüs salgınında kronik rahatsızlığı olanların risk altında olduğunu sürekli duyuyoruz. Peki, Astım ve Kronik Akciğer Hastalığı Olanlar Ne Yapmalı?

Konu hakkında görüşlerini aldığımız Çankırı Özel Karatekin Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Ali Özkurt “Tüm dünyaya yayılan Koronavirüs (COVID-19), başta kronik akciğer hastaları olmak üzere, ne yazık ki birçok kişiyi tehdit ediyor” dedi. Özkurt, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Özellikle Astım, kronik bronşit gibi kronik akciğer hastalığı olan kişiler COVID-19 için risk grubunda . KOAH’lı hastaların, yaşları ve ek hastalık öyküleri nedeniyle en riskli grubu oluşturduğuna dikkat çeken Çankırı Özel Karatekin Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Özkurt; “Astım, kronik kalp damar hastaları, sigara içenler ve kronik böbrek yetmezliği gibi bağışıklık sistemini zayıflatan hastalığı bulunanların da riski yüksektir. Koronavirüs COVID-19, akciğerde ağır pnömoni, yani zatürre, sonrasında da Akut Solunum Sıkıntısı Sendromuna neden olabiliyor. Bu durumda, ağır hasar gören akciğer, kanı yeterince temizleyemiyor ve dokulara yeterli oksijeni sağlayamaz hale geliyor.

Ayrıca akciğer üzerine etkilerinin değişken olmakla birlikte , hiçbir belirtisi olmayan, hastalığı ayakta geçiren birçok kişide bile akciğer filmi ya da bilgisayarla tomografi çekildiğinde, akciğerde az da olsa hastalığa bağlı bazı bozulmalar olabilir.

Astım ve KOAH hastalarında kontrolün sağlanması için, sigara içilmemesi, ev içinde çözünen kimyasal oranı fazla deterjan ve temizlik malzemelerinin dikkatli kullanılması, alerjen maruziyetlerinin azaltılması ve ilaçlarının düzenli kullanılması önem taşıyor.

Bazı hastaların, solunum ilaçlarını, steroid yani kortizon içerdiği ve bağışıklığı zayıflatacağı endişesiyle kullanmakta tereddüt ediyor. Ancak bu ilaçların hastalıkların kontrol altında alınmasında büyük rolü var.  Bu dönemlerde ilaçların dozlarının atlanmaması ve özenle kullanılması önemlidir. Kontrolü bozulan, yani nefes darlığı, öksürük, balgam yakınması artan hastaların ise, kendilerini takip eden hekimle mutlaka görüşmeleri gerekir.”

Unutmayalım.. Koronavirüsün  ilerlemesini engellemenin en etkili yolu kişisel izolasyondur.

Uyulması gereken kurallar hem bireysel sağlığı hem de toplum sağlığını koruyucudur. İçinde yaşadığımız topluma karşı sorumluluklarımızı yerine getirelim.

Çankırı - 23:18 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.