KIŞ GELİYOR. BAĞIŞIKLIĞIMIZI GÜÇLENDİRMEMİZ LAZIM…

Şimdi size “Sağlığınızı korumak için ilaçları mı yoksa bitkileri mi tercih edersiniz?” diye sorsam herhalde hepiniz “Bitkileri” dersiniz. Aslında ilaçlar da bitkilerden yapılıyor ama içlerindeki kimyasallar nedeniyle bir tarafı iyi ederken bir tarafı hasta edebiliyor. Bu yüzden bitkilerle tedavi, tercih sebebi oluyor. Ancak bitkilerin de ne oranda ve ne şekilde kullanılacağını bilmezsek fayda yerine zarar görebileceğimizi hatırlatmak isterim.
Sizleri bu konuda biraz bilgilendirebilmek amacıyla bu soruyu konunun uzmanlarından ve ilimizde yıllardır bu işi yapan Yaren Bitki Baharat‘ın sahibi Metin Ekizceli‘ye sorduk. Metin bey bizi kırmadı ve sorumuzu en ince ayrıntısına kadar cevaplayarak konusunda uzman olduğunu kanıtladı.
Ve işte soru cevap şeklindeki sohbetimiz:
Olay 18 : Metin bey malum önümüz kış, bir çok mevsimsel hastalık kapımızda ve bir de korona gibi bir korkulu rüyamız var. Bizim öncelikle vücut direncimizi yüksek tutmamız, hastalıklara karşı bağışıklığımızı güçlendirmemiz lazım. Bunun için ne tavsiye edersiniz?
Ekizceli: Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için Propolis, Bal, Polen, Keçiboynuzu özü, Zencefil, Zerdeçal, Tarçın en çok satılan ve tavsiye ettiğimiz ürünlerdir. Ayrıca Udi hindi ve Kekik yağı da bağışıklık sistemimizi ve vücut direncimizi güçlendiren bitkiler arasında yer almaktadır.
Yine önümüz kış ve kış mevsimine özel ürünlerimizden Ihlamur, Ayva yaprağı, Gülhatmi, Zencefil, Zerdeçal, Tarçın, Havlıcan, Yenibahar, Karanfil, Karabiber, Kuşburnu da çay olarak demlenip içilirse kış mevsiminde sağlığımızı korumak için birebir ürünlerdir. Bu saydığım bütün ürünler işyerimizde sürekli olarak bulunmaktadır.
Bitkilerin hazırlanış şekilleri değişiklik arzetmektedir. Mesela Ihlamur önce yıkanır sonra kaynatılır, suyu eksildikçe üzerine su eklenir. Kaynatılan Ihlamur ilk önce yeşilimsi olur, sonra rengi kahverengiye döner, Kahverengiden açık kahverengiye dönen Ihlamur tadını ve kokusunu kaybettiği için atılır ve tazesi demlenir. Ihlamurun içine Kök Zencefil, Kök Zerdeçal, Tarçın, Havlıcan, Yenibahar, Karanfil atılarak kaynatılır ve bu şekilde içilir.
Diğer bitkiler ise kaynatılarak değil kaynatılmadan demlenir ve içilir. Bu aralar öksürük ve gribe karşı en çok Zerdeçal ve Zencefil balla karıştırılarak kullanılıyor, bu bitkiler toz olarak kullanıldığı gibi yaş olarak da yine balla karıştırılıp yenilebiliyor.
Olay 18 : Peki böbrek taşı için ne tavsiye edersiniz?
Ekizceli: Bizim böbrek taşı için tavsiye ettiğimiz bitkiler arasında Avokado Yaprağı, Kırkkilit, Kayışkıran,Aayrıkotu, Altınotu. Bunları kaynatıp içtiğiniz zaman böbrek taşınıza daha kolay veda edebilirsiniz. Ayrıca böbrek taşına karşı Gilaburu dediğimiz sadece Kayseri bölgesinde yetişen bir bitki konsantresini de kullanabilirsiniz.
Ayrıca küçük büyük herkeste rastlanabilen uykusuzluk sorunu için ise sakinleştirici etkisi olan Kediotu, Melisa, Papatya kullanılabilir. Çocuklar için ise Gülhatmiyi sütün içerisine atıp demleyerek hazırlayabilir ve bronşlarını temizlemek için rahatlıkla içirebiliriz.
Ürünlerin tamamını tarifine uymak şartıyla herkes rahatlıkla kullanabilir, ancak tarifini bilmeyen müşterilerimize satış esnasında ya da bize her müracaatlarında hangi rahatsızlığa, hangi yaş grubunda, hangi ürünlerin, hangi ölçüde kullanılabileceği konusunda destek oluyoruz.
Yaren Bitki Baharat – Metin Ekizceli’ ye verdiği çok değerli bilgiler için teşekkürlerimizi sunuyoruz.

-
29 EYLÜL DÜNYA KALP GÜNÜ
-
ULUSAL MEDİKAL KURTARMA EKİPLERİ (UMKE)
-
KIZILIRMAK ORTAOKULU GÜÇLENDİRME VE DOĞALGAZ DÖNÜŞÜMÜNDE SONA DOĞRU
-
ÇANKIRI’DA DAMIZLIK MERİNOS KOÇLAR SAHİPLERİNİ BULDU
-
ÇANKIRI JANDARMASINDAN SUÇLULARA AĞIR DARBE
-
YÜZME HAVUZU İNŞAATI CAN ALDI