Kapalı
  • EURO
  • DOLAR

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ (KBÜ)
ESKİPAZAR MESLEK YÜKSEK OKULU (EMYO)

Bugünkü konuğumuz Karabük Üniversitesi Eskipazar Meslek Yüksek Okulu Müdürü sayın Prof.Dr. Tülay Ekemen Keskin.  Kendisi bize bir zamanlar Çankırı’mıza bağlı bir ilçe olan ancak 1995 yılında Karabük’ün İL ünvanını kazanmasıyla Karabük’e bağlanan Eskipazar’da 11 yıldır hizmet veren ve yeni bölümlerle kendini sürekli yenileyen okulu hakkında çok güzel bilgiler verdi. Tülay Ekemen Keskin hocamıza verdiği bilgiler […]
Eğitim - 9 Ağustos 2021 18:56 A A

Bugünkü konuğumuz Karabük Üniversitesi Eskipazar Meslek Yüksek Okulu Müdürü sayın Prof.Dr. Tülay Ekemen Keskin.  Kendisi bize bir zamanlar Çankırı’mıza bağlı bir ilçe olan ancak 1995 yılında Karabük’ün İL ünvanını kazanmasıyla Karabük’e bağlanan Eskipazar’da 11 yıldır hizmet veren ve yeni bölümlerle kendini sürekli yenileyen okulu hakkında çok güzel bilgiler verdi.

Tülay Ekemen Keskin hocamıza verdiği bilgiler için teşekkürlerimizi sunuyor ve sözü hocamıza bırakıyoruz:

“Karabük ili Eskipazar ilçesinde bulunan ve evrensel değerlerle milli değerleri birlikte kucaklayan ve özümseyen, evrensel nitelikte bilgi ve teknoloji kullanabilen, katılımcı, paylaşımcı, özgün ve estetik değerlere sahip, çağdaş bir öğretim kültürü oluşturmak, mesleki bilgiye ve uygulama becerisine sahip, ahlaki ve mesleki becerileri yüksek, toplumsal değerlere saygılı kamu ve özel sektörün ihtiyacı olan ara elemanları yetiştirmek misyonu ile 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılında eğitim hayatına başlayan Eskipazar Meslek Yüksekokulu (EMYO), yoluna sürekli değişen ve yenilenen küresel koşullara ve teknolojiye uyum sağlayan, mesleki eğitim-öğretimde hedeflediği yüksek kalite standartlarıyla mezunlarına uygulama becerisi kazandırma yetkinliği ile ulusal ve uluslararası düzeyde adından söz ettiren; kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda ara eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik etkili çözümler üreten, takım çalışmasını teşvik eden, demokratik, şeffaf, iletişime ve değişime açık vizyonu ile devam etmektedir.

İçerisinde ormanlık alanlar, meyve bahçeleri, kapalı spor salonu ve tenis kortu bulunan, 95.760 m2 kampüs alanına sahip, doğal güzelliğiyle, mesire alanlarına yakınlığıyla adeta bir tatil köyünü andıran EMYO bünyesinde şu an itibariyle Bilgisayar Teknolojileri Bölümü altında Bilişim Güvenliği Teknolojisi Programı, Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü altında Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik ile Raylı Sistemler Makinistliği Programları, Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü altında İş Sağlığı ve Güvenliği ile Özel Güvenlik ve Koruma Programları bulunmakta olup, gelişen yeni teknoloji ve ihtiyaçlara bağlı olarak yeni bölüm açma çabaları devam etmektedir. Şu an itibariyle yaklaşık olarak 1.100 öğrencisi ile aktif eğitim hayatına devam eden EMYO bünyesinde alanında uzman, kaliteli ve dinamik 1 Profesör, 1 Doçent, 5 Dr. Öğretim Üyesi ve 18 Öğretim Görevlisi olmak üzere 25 öğretim elemanı bulunmaktadır. Eskipazar Meslek Yüksekokulu bünyesinde 9 Adet derslik, 1 Adet Anfi, 3 Adet Laboratuvar,1 Adet Konferans Salonu, 1 adet kütüphane, 1 Adet Fitness Salonu, Taekwondo Salonu ve 1 Adet Yemekhane faaliyet göstermektedir

Ankara’ya yaklaşık 190 km, İstanbul’a 365 km, Karabük/Safranbolu’ya 40 km mesafede bulunan EMYO ayrıca, Bizans döneminin izlerini günümüze taşıyan, Dünya ve Türkiye tarihi açısından büyük bir öneme ve çekiciliğe sahip, son yıllarda keşfedilen Hadrianoupolis antik kentine 3 km, korunmuş ve muhteşem doğaya sahip mesire alanlarına ve Akkaya Jeotermal alanına birkaç km mesafede yer almaktadır. Kampüs içerisinde 165 öğrenci kapasiteli KYK yurdu mevcut olup, ayrıca ilçede çok sayıda özel öğrenci yurtları da bulunmaktadır.

Öğrencilerimizin uygulama becerilerini artırmaya yönelik TCDD Genel Müdürlüğü ile eğitim ve staj anlaşmaları yapılmış olup, diğer kurumlar ile çeşitli protokol anlaşmaları devam etmektedir. EMYO kampüs alanında yıl boyu sosyal ve kültürel aktiviteler düzenlenerek, öğrencilerin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına cevap verilmeye çalışılmaktadır.

 BÖLÜMLER

1- BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ

BİLİŞİM GÜVENLİĞİ TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

Karabük Üniversitesi Eskipazar Meslek Yüksekokulu bünyesindeki Bilişim Güvenliği Teknolojisi Programı “Bilgi Güvenliği Teknolojisi” ismiyle 2015-2016 eğitim öğretim döneminde öğretime başlamış, daha sonra ismi değiştirilerek “Bilişim Güvenliği Teknolojisi” adını almıştır.  Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Bilişim Güvenliği Teknolojisi alanında ön lisans derecesi almaya hak kazanırlar. Programımız 30 öğrencilik kontenjana sahiptir.

Bilişim Güvenliği Teknolojisi Programı’nın temel amacı, bilgi güvenliği sistemleri ve çözümleri, yazılım geliştirme, veri tabanı tasarımı, yönetimi ve bakımı, ağ ve internet teknolojileri alanlarıyla ilgili kavram ve terminolojiyi öğrenmiş ve özümsemiş, bu sektörde ihtiyaç duyulan yeni çözümleri ve güvenlik sistemlerini tanıma ve uygulama kabiliyetine sahip, veri tabanı tasarımı yapabilen, veri bütünlüğü, tutarlılık, saklama, iletim ve bakım süreçlerinde ortaya çıkacak sorunları çözebilecek, yeni yazılımlar üretebilecek yeteneklere sahip, sektörün ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılayabilecek donanımlı, çalışır durumda bulunan bilgi işlem sisteminin güvenlik, bakım, onarım ve işletmesini yapabilecek birikimi olan, iş hazırlama, tasarım ve işletim sistemlerinde görev alabilecek nitelikte teknik elemanlar yetiştirmektir.

Programdan mezun olan öğrencilerimiz öncelikle bilişim sektörü olmak üzere, internet ve elektronik posta hizmeti veren, çok kullanıcılı bilgisayar sistemi olan, bilgisayar ağı olan, sunucu hizmetleri sunan tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarında sistem güvenliği uzmanı, bilgi işlem uzmanı, sistem destek uzmanı, sistem ve ağ danışmanı, programcı vb. pozisyonlarda çalışma imkanına sahiptirler.

Bunun yansıra mezun olan öğrencilerimiz Dikey Geçiş Sınavı’nda başarı oldukları taktirde üniversitelerin 4 yıllık lisans programlarına devam ederek lisans eğitimlerini tamamlayabilmektedirler.

2021 DGS kılavuzuna göre dikey geçiş yapılabilecek lisans programları şunlardır:

  • Bilgisayar Bilimleri
  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
  • Bilişim Sistemleri Mühendisliği
  • Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri
  • Endüstri Mühendisliği
  • Fizik
  • Fizik Mühendisliği
  • İstatistik
  • İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri
  • Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
  • Matematik ve Bilgisayar Bilimleri
  • Meteoroloji Mühendisliği
  • Uzay Mühendisliği
  • Yazılım Mühendisliği
  • Yönetim Bilişim Sistemleri.

2- MOTORLU ARAÇLAR VE ULAŞTIRMA TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ

RAYLI SİSTEMLER ELEKTRİK VE ELEKTRONİK PROGRAMI

Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik programı; demiryollarında enerji tesisleri, elektrikli işletme tesisleri ile santrallerin ve sinyalizasyonu, kent içi raylı ulaşım sistemlerinin elektrik ve elektronik aksamının ayarlarını ve düzenli kontrolünü, bakım ve onarımını, sistemin her zaman aktif halde tutulma işlemini yapan kişileri yetiştiren bir ön lisans programıdır.

Program mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Meslek elemanları TCDD Genel Müdürlüğü ve bazı büyükşehir belediyelerince taşeron firmalara verilen metro ve tramvay yapımı işleri bu meslekte çalışma alanlarıdır.

Program mezunlarının görevleri şunlardır:

  1. Gelen arıza bildirimi üzerine arızanın türüne göre gerekli aletleri temin ederek arıza mahalline gider.
  2. Araştırma, inceleme ve ölçümler (empedans, akım, gerilim, frekans vb.) yaparak arızanın kaynağını ve yerini tespit eder.
  3. Sorumluluk alanına giren önem ve büyüklükteki arızaları gidermek amacıyla yetkisi dahilinde enerjiyi kesip arızayı giderme yolunu seçer.
  4. Sorumluluk alanını aşan arızalarda kendi üstlerine gerekli bilgileri verir.
  5. Sinyalizasyon sisteminin ve kataner sisteminin bakım ve onarımın yapar.
  6. Periyodik bakım ve kontrol işlemlerini yapar.

Program mezunlarımızın dikey geçiş yapabilecekleri programlar şunlardır:

  • Elektrik Mühendisliği
  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği
  • Elektronik Mühendisliği
  • Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
  • Endüstri Mühendisliği
  • Fizik
  • Fizik Mühendisliği
  • Raylı Sistemler Mühendisliği

Eskipazar Melek Yüksekokulu bünyesinde Temel Elektronik ve Ölçme Laboratuvarı, PLC Laboratuvarı ile Bilgisayar Laboratuvarı bulunmaktadır.

RAYLI SİSTEMLER MAKİNİSTLİĞİ PROGRAMI

Programın amacı raylı sistemler makinistlik alanında nitelikli teknikerler yetiştirmektedir. Bu program çerçevesinde öğrenciler, etkin iletişim becerileri kazanarak bu alanda çeşitli hizmetleri yönetebilen, teknikleri ve modern yaklaşımları kullanarak sorunlara çözüm üretebilen, gelişmiş lokomotifleri ve metroları kullanabilen, teknolojik gelişmelere uyum sağlayabilen raylı sistemler ile ilgili bilgi sahibi kişiler olarak yetişecektir.

Program mezunları, kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; raylı sistemler sektöründe hizmet veren TCDD, Tülomsaş, Estram, Burulaş, İzmir Metro A.Ş. vb. bir çok işletmelerde istihdam imkanları söz konusudur. Ayrıca büyükşehirlerde nüfus yoğunluğundaki artışa paralel olarak yatırımlar gün geçtikçe artmakta ve büyükşehirlerdeki kent içi raylı ulaşım sistemlerinde makinist ihtiyacı giderek artmaktadır.

Program, konusunda akademik çalışmalarda bulunmuş öğretim elemanları tarafından yürütülmektedir. Alan derslerinin verilmesinde TCDD tarafından görevlendirilen eğitmenlerden yardım alınmaktadır.

3- MÜLKİYET KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI

Program “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği” ismiyle 2010-2011 eğitim öğretim döneminde okulumuzun kurulmasıyla birlikte öğretime başlamıştır. Daha sonra ismi değiştirilerek şimdiki “İş Sağlığı ve Güvenliği” adını almış olup birinci öğretimin yanı sıra ikinci ve uzaktan öğretimle eğitime devam edilmektedir.

Öğrencilerimiz yönetmeliğe göre “Teknik Eleman” unvanıyla mezun olmaktadırlar. Mezuniyetten sonra C sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olabilmekteler. Bunun için ÖSYM tarafından senede iki defa düzenlenen sınavda en az 70 puan alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Bu sınavdan önce ücret mukabilinde 220 saatlik eğitim alınması gerekmektedir. İş güvenliği uzmanlarının beyaz yakalı personel olarak istihdam edilmeleri hasebiyle mezunlarımız ön lisans mezunu olmalarına rağmen beyaz yakalı olma şansına sahiptirler.

İşyerleri tehlike sınıfına göre az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere; iş güvenliği uzmanları A, B ve C sınıfı olmak üzere 3 sınıfa ayrılmaktadır. A sınıfı uzmanlar çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli sınıfa giren tüm işyerlerinde görev yapabilmekte iken B sınıfı uzmanlar tehlikeli ve az tehlikeli, C sınıfı uzmanlar ise sadece az tehlikeli sınıfa giren işyerlerinde istihdam olabilmekteler. C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak üç yıl süreyle fiilen görev yapanlar, yine almaları gereken 220 saatlik eğitimin ardından sınavla B sınıfı uzman olabilmekteler. Aynı şekilde B sınıfı uzman olarak dört yıl süreyle fiilen görev yapanlar da sınavla A sınıfı uzman olma hakkına sahipler. İş Sağlığı ve Güvenliği alanında yüksek lisans yapan C sınıfı uzmanlarımızın 3 yıl süreyle çalışmalarına gerek kalmadan doğrudan sınava girerek B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifikası alma hakkına sahiplerdir.

Mezunlarımız daha çok büyük şehirlerde ve inşaat sektöründe iş bulmaktadırlar. Bir OSGB (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi) bünyesinde iş bulabilecekleri gibi kendileri de bir OSGB açma imkanına sahiptir. Uzmanlarımızın tam zamanlı olarak bir işyerinde çalışma imkanlarının yanı sıra münferit olarak 1’den fazla işyeriyle kısmi süreli sözleşme imzalamak suretiyle mesleklerini icra etme imkanları da söz konusudur. Bunun yanı sıra yurt dışında çalışan mezunlarımız da bulunmaktadır.

Program öğrencilerinin tecrübe ve görgülerinin artırılması amacıyla her dönem teknik gezi, brifing, seminer gibi etkinlikler düzenlenmektedir. En son düzenlenen etkinliğimiz 2019 yılında gerçekleştirilen İSGÜM (İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü) gezisidir.

Programın cazibesi 2012 yılında çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile yükselişe geçmiştir. Bu kanun kapsamında çalışan sayısı 50’den az olan az tehlikeli işyerleri ile kamu hariç tüm işyerlerinde iş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğü bulunmaktadır. Ocak 2024’te bu işyerlerinde de uzman görevlendirme yükümlülüğü başladığında mesleğin istihdam olanakları daha da genişleyecektir.

Program derslerinin çoğunluğu biri iş güvenliği uzmanlığı eğitici sertifikasına sahip A sınıfı iş güvenliği uzmanı ile diğeri B sınıfı iş güvenliği uzmanlık belgesine sahip öğretim elemanları tarafından verilmektedir. Bu özelliğiyle okulumuz iş sağlığı ve güvenliği teknik elemanı yetiştiren diğer birçok üniversiteler arasında ayrıcalıklı bir konuma sahiptir.

Program mezunlarımızın dikey geçiş yapabilecekleri programlar şunlardır:

  • Acil Yardım ve Afet Yönetimi
  • Sosyal Hizmetler
  • İşletme
  • İş Sağlığı ve Güvenliği
  • Sağlık Yönetimi
  • Uluslararası İşletme Yönetimi

ÖZEL GÜVENLİK VE KORUMA PROGRAMI

Ülkemizdeki özel güvenlik sektörünü uluslararası bir standarda kavuşturmak, güvenlik hizmetlerini profesyonel bir anlayış içerisinde yerine getirmek için güvenlik personeli olacak kişilerdeki kriterler, uygulanacak eğitim programları, kimlik kartları, yetkileri, çalışılacak yerlerin komisyonca belirlenmesi ve bunların denetimleri gibi birçok konu 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’la düzenlenmektedir.

5188 Sayılı Kanun’un amacı; kamu güvenliğini tamamlayıcı mahiyetteki özel güvenlik hizmetlerinin yerine getirilmesine ilişkin esas ve usulleri belirlemektir. Eskipazar MYO 2010 yılından bu yana, kanunda belirtilen niteliklere haiz güvenlik görevlileri yetiştirmektedir.

Eskipazar MYO olarak amacımız; görevlerini icra ederken ihtiyaç duyacakları hukuki alt yapıya hâkim, yetki ve sorumluluklarını bilen ve kesinlikle kötüye kullanmayan, hak ve özgürlüklere saygılı, mesleğini icra ederken kimseyi incitmeyen, olaylar karşısında hızlı düşünebilen, genel kollukla koordinasyon içerisinde çalışabilecek, nitelikli güvenlik görevlileri yetiştirmektir.

Program mezunlarımızın dikey geçiş yapabilecekleri programlar şunlardır:

  • Acil Yardım ve Afet Yönetimi
  • Sosyal Hizmetler

Eğitim - 18:56 A A
BENZER HABERLER