KAMU KURUMLARIMIZ – KOSGEB

Kamu Kurumlarımız yazı dizimizin bu haftaki konuğu KOSGEB İl Müdürü Cengiz Uğur. Kendisiyle KOSGEB hakkında merak edilenleri ve KOSGEB’in kimlere, nasıl ve ne türde destekler verdiğini konuştuk. Bu güzel sohbet için sayın Cengiz Uğur müdürümüze teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Olay 18 : Sayın Müdürüm, KOSGEB nedir, ne iş yapar, açılımı nedir, kimlere nasıl destek ve kredi verir, verdiği destek ve kredilerini nasıl takip eder?
C.Uğur : KOSGEB Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’dır. Buradaki Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler’den kastımız KOBİ’ler. Yıllık 250 kişiden az çalışan istihdam eden, yıllık net satış hasılatı ve mâli bilançosunun herhangi biri 125 milyon TL’yi aşmayan işletmelere KOBİ diyoruz. Amacımız da buradaki KOBİ’lerin ticarete atılması ve kendilerini geliştirebilmeleri için elimizden geleni yapmak. İşte bu noktada KOSGEB yeni girişimcilere iş imkânı yaratmak için Türkiye’deki bu boşluğu kapatıyor.
KOSGEB, “bir iş fikrim var” diyen ve iş kurma niteliği olan her vatandaşımıza her müteşebbisimize gerekli belgeleri ve işlemleri tamamladıktan sonra kredi veriyor. Bizde 2 türlü Girişimci Kredisi var. Birincisi Geleneksel Girişimci Kredisi, ikincisi ise İleri Girişimci Kredisi.
Geleneksel Girişimci’den kastımız bakkal dükkanından tutun da pastane, lokanta türü işyeri sahiplerine biz Geleneksel Girişimci diyoruz ve kendilerine işyerlerini açarken yapmış oldukları masrafları veriyoruz. Bunlar nedir, 5 ile 10 bin lira arası Maliye’ye ödedikleri paralardır, bu parayı da işyerini açtıktan ve masraflarını belgeledikten sonra kuruluş desteği olarak veriyoruz. Ama işyerini açmadan önce bizim açtığımız KOSGEB Girişimcilik Kursu’nu tamamlayıp sertifikasını almasını istiyoruz. Bu kursları Pandemi nedeniyle şu anda on-line yapıyoruz ve isteyen her vatandaşımız gece gündüz saat gözetmeksizin www.lms.kosgeb.gov.tr internet sitemiz üzerinden Girişimcilik Eğitimi butonunu tıklayarak 4 ile 7 gün arasındaki eğitimi tamamlayıp sertifikasını alabiliyor.
İŞKUR bu belge sahibi olan engelli ve eski hükümlü vatandaşlarımıza senede bir defa 50 bin ile 70 bin lira arasında kendi işini kurma kredisi veriyor. Bu krediyi verirken istenilen şey KOSGEB Girişimcilik Belgesi. Girişimcilik Eğitimi kurslarında biz katılımcılara nasıl bir iş kurabileceklerini ve bunun nasıl devamını getirebileceklerini anlatıyoruz. Katılımcılar hangi işi kuracaklarına kendileri karar veriyorlar biz de onları bu konuda başarılı olabilmeleri için destekliyoruz.
İleri Girişimci Kredisi ise üretime dayalı işletmelere verdiğimiz kredidir ki burada müteşebbis bize başvurduğu zaman ürettiği malzemenin NACE koduna göre düşük derecedeki girişimciye 100 bin liraya kadar, orta derece girişimciye 200 bin liraya kadar, yüksek derece girişimciye ise 300 bin liraya kadar hibe kredi veriyoruz.
Örneğin deterjan ve sabun üretecekse girişimcimiz, bu yüksek teknolojiye ihtiyaç duyduğu için 300 bin liraya kadar hibe kredi verebiliyoruz. Şayet girişimci hediyelik eşya ya da el emeği ürünler üretimi yapacaksa da bu grup düşük teknolojiye girdiği için bizden 100 bin liraya kadar hibe kredi alabiliyor. Bunun yanında KOBİ’lerimiz yurt dışına açılmak isterlerse yurt dışında açılacak olan fuarlara kendilerini gönderiyoruz ve oradaki reklam, konaklama, pazarlama, sergileme alanlarını sağlamak için gerekli desteklerde bulunuyoruz.
Olay 18 : Peki verdiğiniz kredilerin ve hibelerin takibini nasıl yapıyorsunuz sayın Müdürüm, alınan kredileri nasıl denetliyorsunuz?
C.Uğur : Bizden kredi alan girişimcimizi ayda bir, yılda bir ya da 2 yılda bir denetlemek zorundayız. Eğer girişimci faaliyetlerine devam etmiyorsa, sigorta işlemlerini durdurmuşsa bizden aldığı krediyi ya da hibeyi onda tahsil ediyoruz. Şayet pandemi dolayısıyla işlerini durdurmuşsa işyerini kapatmaması şartıyla bir şekilde tolere edilebiliyor ama biz girişimciye desteği kendine bir iş kurup geçimini sağlaması amaçlı veriyoruz, bizden destek alan girişimci en az 2 yıl işletmesini çalıştırmak zorunda, bunun dışına çıkılırsa verdiğimiz kredi ya da hibenin tamamını yasal faizi ile geri alıyoruz.
Bizim hibe ya da kredi desteğinde bulunduğumuz girişimciler alacakları cihaz ve makinaları sıfır olarak alıyorlar ve faturalarını bize ibraz ediyorlar, biz de yerinde bunları gördükten sonra faturaya göre ödemelerini yapıyoruz. Girişimcimizin en az 2 sene işyerini çalıştırması gerekiyor, 2 sene sonunda sözleşmemiz bitiyor ve aldığı herşey kendisinin oluyor. Ancak mücbir sebeplerden dolayı (hastalık, vefat gibi) işyerinin kapanması durumunda biz projemiz tamamlanmamıştır diyoruz ve projemizi kapatıyoruz. Ama girişimcimizin bundan önce bize başvurması “ben şu sebeplerden dolayı işi bırakıyorum, işyerimi kapatıyorum” demesi lazım. Sonrasında biz kurulumuzu topluyoruz, sonuç olarak “projemiz başarıyla sonlanmamıştır” diyoruz ve bütün makina ve cihazlarımızı geri alıyoruz. Bize başvurmadan işyerini kapatır ya da makina ve cihazlarını satarsa cezai işlem uyguluyoruz. Bu süre içinde ya da sonrasında girişimcimizin bizden makina ve cihaz yenileme ya da işlerini büyütme gibi bir talebi olursa bunu da değerlendiriyoruz ve girişimcimizin taleplerini yerine getiriyoruz.

-
İL SAĞLIK MÜDÜRÜ SARIKAYA AK PARTİ HEYETİNE YENİ YAPILACAK DEVLET HASTANESİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ
-
YÖK’TEN ADALET MESLEK YÜKSEK OKULLARINA DAİR BEKLENEN AÇIKLAMA GELDİ
-
MEDYA İLETİŞİM OKULU KAYITLARI BAŞLADI
-
GAZETECİ-YAZAR MURAT GÜLŞAN YAZDI: “SÖZDE DEĞİŞEN CHP”
-
ÇANKIRI’DA ÜRETİLİYOR 30 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR
-
ŞABANÖZÜ MEHMET ALİ ŞAHİN STADYUMU VE SPOR TESİSLERİ YENİDEN AÇILIYOR