İSTANBUL’U TERKETTİ… KÖYÜNDE BESİ ÇİFTLİĞİ KURDU…

Askerden döndükten baba mesleğini sürdürmeye karar veren Kadir Karakaya, “bir sevdiğinden vazgeçmedikçe diğer sevdiğin olmazmış” dedi, Köydeki arazisini, bağını bahçesini satarak büyükşehire taşınanların aksine İstanbul’daki dükkânını satarak memleketinde modern bir besi çiftliği kurdu.
Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinde çiftçi bir ailenin çocuğu olan Kadir Karakaya, tezkeresini aldıktan sonra memleketine döndü. Köyünde babasına ait bir ahırda hayvancılık işine devam eden Karakaya, modern bir ahır yapmanın hayalini kurmaya başladı. Eski, basık ve havasız bir ahırda hayvancılık yaptıklarını bu nedenle hem hayvan bakımının zor olduğu hem de üretilen etin kalitesiz olduğunu dile getiren genç çiftçi bir komşusunun Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan(TKDK) hibe alarak çiftlik kurduğunu öğrenince araştırmalara başladığını, kurumun desteklediği birçok tesisi gezdiğini söyledi. Modern bir ahır yapma fikrini ailesi ile de paylaşan Kadir Karakaya’nın 2016 yılında TKDK’ya proje başvurusu onaylandı ve % 65 hibe desteği almaya hak kazandı.
Kendini bildi bileli hayvancılık ile iç içe olduğunu dile getiren Karakaya, 2011 yılında babasından ayrılarak kendi namına besicilik işine devam etti. Uzun yıllar modern bir ahır kurma fikri ile çeşitli hayvancılık tesislerini inceledi. Doğum yeri olan Çankırı’nın Kurşunlu ilçesi Yeşilöz köyünde yaklaşık 6,5 dönüm arazi üzerine kurulu 98 başlık besi çiftliği ile et üretimi yapan genç çiftçi işletmesinde kendi yemini kendi ürettiğini bu nedenle maliyetlerini de önemli oranda düşürdüğünü belirterek, “ Çocukluğumdan beri besicilik yapıyorum, daha çocukken babam ile kurbanlarda pazarda hayvan sattığımı hatırlıyorum, ancak zaman geçiyor, artık modern tesisler kuruluyor, hayvanın yaşadığı koşullar iyileştikçe et verimi de yükseliyor. TKDK desteğiyle kurduğumuz bu tesis yaklaşık 2000 m2 kapalı alana sahip, burada yıllık 50 ton civarında karkas et üretimi yapıyoruz. Kiraladığım yaklaşık 150 dönüm arazide yem bitkileri ekiyorum, bu sayede daha uygun fiyatlara et sağlayabiliyoruz. Zaten projemi hazırlarken uygun fiyatlara et üretmek amaçlarımdan biriydi.” Dedi.
Projenin hazırlanması sürecinde çevreden olumsuz yorumlarla da karşılan Karakaya, hayalinden vazgeçmeyerek, ailesinin de desteği ile sürecin üstesinden geldiğini “ Bizim buralarda bir laf vardır. Bir sevdiğinden vazgeçmezsen diğer sevdiğin olmazmış denir, bu yatırım gerçekleşsin diye yıllardır emek vererek sahip olduğumuz İstanbul’daki dükkânımızı sattık, kendimize sermaye yaptık. Birçok kişi köydeki arazisini satarak büyükşehirlere yerleşirken biz İstanbul’dan dükkân satıp köye yatırım yapınca olumsuz yorumlar da aldık. Ama nihayetinde sonuç güzel oldu. Yaklaşık 1 milyon 750 bin liraya mal olan ahırımız için devletten 1 milyon 250 bin lira hibe aldık. Ailem bu süreçte bana inanılmaz destek oldu, onlara bir kez daha teşekkür ediyorum.” sözleriyle dile getirdi
Devletten aldığı destek ile hayalini gerçekleştirdiğini söyleyen Kadir Karakaya, ev altlarında, havasız, yeterli ışık almayan ahırların yerini modern ahırların alması gerektiğini, bu sayede üretim kapasitesinin artacağını ve kaliteli ürünler üretmenin mümkün olduğu vurguladı.

-
SEVİLAY KANTAŞ’TAN BİR BAŞARI HİKAYESİ
-
ASKON’DAN GÜNEYDOĞU ÇIKARMASI
-
BAŞKAN ESEN BASKETBOL MÜSABAKALARININ AÇILIŞINI YAPTI
-
DENİZ: “TEK BİR KAYBA DAHA TAHAMMÜLÜMÜZ YOK”
-
MEVLİD-İ NEBİ HAFTASINDA O’NU ANLAMAK…
-
BAKAN URALOĞLU: “ZENGEZUR KORİDORU TÜRK DÜNYASINI BİRBİRİNE BAĞLAYACAK”