-2° Hafif kar yağışlı
  • EURO
  • DOLAR

HAYRETTİN ÇELİKTEN, PANDEMİ SÜRECİ VE ÇANKIRI’DAKİ REEL SEKTÖR DURUMUNU DEĞERLENDİRDİ

Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Çelikten BloombergHT kanalı “Günden Kalanlar” TV canlı programına katıldı. Çelikten, Pandemi süreci ve Çankırı’daki reel sektörü durumu hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Kısa ve orta vadede Kademeli ve kontrollü bir şekilde normalleşme olmalıdır. Her ne kadar Koronavirüsle mücadelede Avrupa’dan ve Uzakdoğudan iyi durumda olsak da tedbirlerin dozunun […]
Çankırı - 9 Mayıs 2020 23:56 A A

Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Çelikten BloombergHT kanalı “Günden Kalanlar” TV canlı programına katıldı. Çelikten, Pandemi süreci ve Çankırı’daki reel sektörü durumu hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“Kısa ve orta vadede Kademeli ve kontrollü bir şekilde normalleşme olmalıdır. Her ne kadar Koronavirüsle mücadelede Avrupa’dan ve Uzakdoğudan iyi durumda olsak da tedbirlerin dozunun erken düşürülmesi, ülkemiz adına iyi yönetilen bu sürecin zarar görmesine sebep olabilir. Pandemi süreci ekonomik hayatı ve üretimi tüm dünyada sekteye uğratmış durumda. Bu denli etkileri gördükten sonra asıl önemli olan ülkemiz adına uzun vadede ne yapılması gerektiğidir. Biz Çankırı TSO olarak bu konuyu her platformda dile getirmeye çalışıyoruz. Ülkemizin üretimde, ticarette, sanayileşmede, beşeri sermayede Homojen dağılımı yapması gerektiğini düşünüyoruz. Büyük şehirlerimiz bu yükleri almış durumdalar fakat buda ortaya bahsetmiş olduğumuz riski doğuruyor. Sadece İstanbul ülkemizin ihracat yükünün %50 sini ve ülke nüfusunun %20 sine sahip durumda. Olabilecek bir doğal afette ya da daha yıkıcı etkileri olabilecek durumlarda İstanbul’un zarar görmesi halinde ülkemizin ne denli zarar görebileceğini iyi anlamak gerek. Bu durumda Özellikle Anadolu’dan büyük şehirlere verilen iç göçün geri döndürülmesinin hükümetimiz için uzun vadeli bir hedef olması gerektiğini düşünüyoruz. 

Kısa çalışma ödeneğinin iyi bir uygulama olduğu görüşündeyiz. İlimizde ciddi bir başvuru sayısı olduğunu biliyoruz. Beyan esaslı olması süreci daha da kolaylaştırdı. Şartları sağladıkları sürece firmaların herhangi bir sıkıntıyla karşılaştıklarını görmedik.

İşe devam kredisi, Nefes Kredisi Projesinin tekrardan hayata geçmesi, üyelerimizin bir nebzede olsa rahatlamasına sebep oldu. Ancak bu konu ile ilgili Bankaların Kredi Puanlama sicilleri bakımından kaynaklı sorunlar yaşadığını biliyoruz. İhtiyaçları olan kredi miktarının büyük kısmının kullanılamadığını görüyoruz. Bu konuda bankadan üyelerimiz adına anlayış bekliyoruz.

İş hayatında özellikle korumacılığın artacağı kanaatindeyiz. Ülkelerin kendilerine yeterli hale gelmeye çalışması olası bir senaryo haline gelebilir. Bu noktada tedarik zincirlerinin kısalacağını böylece yakın ve riskin daha az olacak şekilde tedarik zincirleri oluşabilir. Gıda güvenliğine daha fazla dikkat edilecektir elbette.  Hastalık riskini daha da azaltacak sertifikasyon ve sağlıklı ambalaj konularının önemi artacaktır.

Kısa Çalışma ödeneği etkisiyle Sanayi üretiminde çok ciddi sıkıntı yok. Yalnız Hizmet Sektöründe Ciddi İşsizlikler olduğu gözlenmekte.

Çankırı TR82 bölgesinde Kastamonu, Sinop ile birlikte yer almaktadır. Yatırım konusunda en yüksek teşviklere sahip bir ildir. Küçük bir il olmamıza rağmen yüksek ölçekli yatırımlara ve üretim kapasitesine sahiptir. Pandemi ile birlikte firmalarımızın büyük kısmı üretimini durdurmuştu, sürecin iyiye gitmesi ile birlikte üretimlerine geri dönüş yapmaya başladılar. Bu noktada firmalarımızın hızlı ancak kontrollü olmalarını öneriyoruz.    2019 yılı ilk üç aya göre ihracatta %14-15 düzeylerinde bir azalma söz konusu.”

Çankırı - 23:56 A A
BENZER HABERLER