reklam
reklam
DOLAR32,3398% 0.16
EURO35,1932% -0.04
STERLIN41,1569% 0.03
FRANG36,4083% 0.1
ALTIN2.247,45% 0,17
BITCOIN2.204.278-2.052
reklam

HASTANIN KULAĞINDAN KENE ÇIKTI

Yayınlanma Tarihi : Google News
HASTANIN KULAĞINDAN KENE ÇIKTI
reklam

Dış kulak yolunda kaşıntı, kızarıklık şikayetleri ile Çankırı Özel Karatekin Hastanesi  Kulak-Burun-Boğaz polikliniğine başvuran ve Uzman Doktor Fatih Arslan tarafından muayenesi gerçekleştirilen A.A. isimli hastanın kulağında farklı bir cisim saptandı. Bunun üzerine detaylı incelemeleri yapan Uzm. Dr. Fatih Arslan, kulaktaki cismin kene olduğunu tespit ederek ameliyathane ortamında, mikroskop ile keneyi çıkardı.

Operasyondan sonra bir açıklama yapan Uzm. Dr. Fatih Arslan;

“Keneler, 5-12 mm boyunda, yassı-oval şekilli, 5-6 adet bacağı bulunan, kırmızı-kahverengi, uçamayan ve sıçrayamayan parazitlerdir. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi ise keneler aracılığıyla insanlara bulaşan bir hastalıktır. Virüs ile enfekte kenelerin ısırması sonucu insanlara bulaşır. Bunun dışında enfekte hayvanların kanı, dokusu ya da idrarıyla çıplak elle temas eden insanlara da bulaşabilir.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi’nden korunmak öncelikle hastalığa neden olan virüsü taşıyan kenelerden uzak durmak ile mümkündür. Kene yönünden şüpheli ve tehlikeli olan bölgelerden uzak durulmalıdır. Hayvanlarla gereksiz temaslardan kaçınılmalıdır. Vücuttan kene çıkarımı esnasında; vücuda yapışan keneler kesinlikle ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan (bir pensle sağa sola oynatarak, çivi çıkarır gibi) çıkarılmalıdır.

Kenelerin üstüne kimyasal dökülmesi, kibrit ile yakılması gibi işlemler kenelerin hastalık etkenlerini aktarma riskini artırabilir. Bu tarz uygulamalardan kaçınmalı ve kene çıkarma yöntemlerini kendiniz uygulamamalısınız. Mümkün mertebe bir sağlık kuruluşunda, bu işlemin yapılmasını tavsiye ediyoruz.

Hayvan barınakları veya kenelerin yaşayabileceği alanlarda, çıplak ayakla dolaşılmamalı, kısa giysiler giyilmemeli, mümkünse açık renkli (kenelerin kolaylıkla fark edilebilmeleri açısından), uzun kollu ve uzun paçalı giysiler giyilmelidir.

Bir kenenin insandan kan emmesi ile Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi belirtilerinin ortaya çıkması arasında ortalama 2, (1-3) günlük bir kuluçka zamanı vardır. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi’nin ilk belirtileri iştahsızlık, baş ağrısı, yüksek ateş, yaygın kas ağrıları, mide ağrısı, kusma ve bazen de ishal şikayetleri ile kendisini gösterir. Birkaç gün içinde gözlerde ve yüzde kızarıklık, göğüste noktasal kanamalar, vücutta yaygın cilt altı kanamaları, burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülmesi gibi ciddi kanama bozukluğu bulguları görülebilir. Belirtileri fark ettiğiniz anda bir uzmana başvurmanız sağlığınız için oldukça önemlidir.

Kene tutunan kişilerin, kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri yönünden izlemesi gerekmektedir. Bahar ve yaz aylarında sıkça görülen ve Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yol açabilen kenelerin erken çıkarılması hastalığın bulaşma riskini azaltmaktadır.” dedi.

reklam

YORUM YAP