13° Kapalı
  • EURO
  • DOLAR

DYT. BÜŞRA YURT’DAN “BAYRAMDA BESLENME ÖNERİLERİ”

Ramazanı uğurlama, ramazan bayramını karşılama vakti geldi. Beslenme alışkanlıklarımızın tekrar değişeceği bir döneme giriyoruz.   Maalesef içinde bulunduğumuz Covid-19 salgını nedeniyle Ramazan Bayramı bu yıl çoğumuz için evde ve daha az hareketli geçecek. Evde Bayramı Sağlıklı Geçirmek İçin  Nelere Dikkat Etmeliyiz? Bir ay boyunca dinlenen mideyi birden aşırı besin tüketimiyle şaşırtmamak gerekir. Her zaman olduğu gibi […]
Çankırı - 22 Mayıs 2020 23:41 A A

Ramazanı uğurlama, ramazan bayramını karşılama vakti geldi. Beslenme alışkanlıklarımızın tekrar değişeceği bir döneme giriyoruz.   Maalesef içinde bulunduğumuz Covid-19 salgını nedeniyle Ramazan Bayramı bu yıl çoğumuz için evde ve daha az hareketli geçecek.

Evde Bayramı Sağlıklı Geçirmek İçin  Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bir ay boyunca dinlenen mideyi birden aşırı besin tüketimiyle şaşırtmamak gerekir. Her zaman olduğu gibi ölçüyü elden bırakmamakta fayda vardır.

Öncelikle günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlamamak sindirim sisteminizin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Bayrama erken saatlerde besleyici hafif bir kahvaltıyla başlamak hazımsızlık ve gaz şikâyeti gibi problemlerin önüne geçecek ve günün geri kalanını zinde geçirmenizi sağlayacaktır. Kahvaltıda yağlı kızartmalar, kavurmalar tüketmektense peynir çeşitleri, salatalık, domates gibi söğüş sebzeler; süt, yumurta, az yağlı bol sebzeli menemen, omlet; tam taneli ekmekler gibi besinler tercih edilmelidir.

Öğlen ve akşam yemeklerinde yoğurt/ayran/salata ile birlikte etli ya da zeytinyağlı sebze yemeği, ızgara/haşlama/fırın et/tavuk/balık tercih edebilirsiniz. Börek, sarma gibi bayramda sık tüketilen besinler sizin için vazgeçilmez ise porsiyon kontrolü sağlayarak öğlen saatlerinde tüketmeniz daha iyi olacaktır. Bunları tükettiğinizde öğünlerinizde pilav makarna tüketmeyerek ya da tükettiğiniz ekmek miktarını azaltarak aldığınız total kaloriyi dengeleyebilirsiniz.

Akşam yemeğine ramazanda olduğu gibi çorbayla başlamak sindirim sisteminiz ve doygunluk açısından daha sağlıklı olacaktır. Yemeklerinizi acele etmeden, bolca çiğneyerek, beyninize doyma sinyallerinin gitmesine fırsat vererek, sofranın tadını çıkararak tüketmelisiniz.

Bayramda Tadınız Bozulmasın..

  Bayram boyunca kızartılmış, çok tuzlu ve ağır yemeklerden uzak durmanızda yarar vardır. Özellikle diyabet, insülin direnci veya obezite gibi sağlık sorunlarınız varsa, bu yemekler bayramda tadınızı bozabilir. En sağlıklı olanı bu dönemde de az ve sık beslenmeye devam etmek ve besin çeşitliliği yanında porsiyon kontrolüne dikkat etmektir. Ara öğünlerde badem, ceviz, fındık gibi kuru yemişler ve taze meyveler tüketerek ana öğünlerde daha fazla besin alımının önüne geçebilirsiniz.

Mide ve Barsak Problemleri Yaşayanlar

Özellikle bayramlarda mide yanmaları ve bağırsak sorunları artar. Bunun nedeni çok miktarda çikolata ve tatlı tüketiminizdir. İçerdikleri yoğun şekerle vücudun boş bir enerji almasına neden olan tatlılara kilo kontrolü açısından da dikkat edilmelidir.

Bayram Tatlısız Olmaz Diyorsanız:

Ara öğünlerde hurma, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir gibi kuru meyveleri; ceviz, badem fındık gibi kuru yemişleri; süt, yoğurt ya da sütlü kahve ile tüketerek tatlı isteğinizi azaltabilirsiniz.

Sütlü tatlılar, meyve tatlıları, dondurma tercih edebilirsiniz. Şekersiz fit tatlı tarifleri deneyebilirsiniz.

İllaki şerbetli tatlı diyorsanız; Küçük miktarlarda tüketip ilerleyen öğünleri daha hafif geçirebilirsiniz.

İçecekler

Asitli içecekler yerine maden suyu, ayran, kefir, ev yapımı taze meyve suları, sütlü kahve ve size uygun bitki çayları tercih edebilirsiniz.

Çay ve kahve tüketiminde aşırıya kaçmayınız. Düzenli sindirim sistemi ve metabolizmanızı canlandırmak için su tüketimini ihmal etmeyiniz.


Bayram Süresince Çocukların Beslenmesinde Onları Nasıl Yönlendirebiliriz

Çocukların beslenmeleri, gereksinmelerinin karşılanması açısından ve yetişkinlik dönemindeki beslenme alışkanlıklarını şekillendireceğinden çok daha hassas ve önemlidir.

Bayramda çocuklar da şeker tüketimine özellikle dikkat etmelidir. Sürekli şeker ve şekerli ürünlerin tüketilmesi, çocukların açlık duygusuna engel olarak, ana yemeklerin reddedilmesine yol açar. Bayramdan önce çocuğunuzla konuşarak ona şekerli besin tüketiminin fazlasının zararlı olabildiğini anlatabilirsiniz. Çocuğunuzun ilgisini çeken şekerli besinleri tamamen yasaklamak, bu besinlerin çocuğunuzda daha çok ilgi uyandırmasına ve şekerli besinleri gizli tüketmesine sebep olabilir. Bunun yerine evde çocuğunuzun hoşuna gidecek sağlıklı tatlılar hazırlayabilirsiniz. Unutmayın ki çocuklar ebeveynleri rol model alır. Siz çocuğunuza ne kadar doğru davranışlar ile örnek olursanız beslenme alışkanlıklarına ve sağlığına o kadar fayda sağlarsınız.

Neyi, ne kadar, nasıl ve ne zaman tükettiğinize dikkat ederek lezzetlerden mahrum kalmadan sağlıklı, huzurlu, mutlu bir bayram geçirmeniz dileğiyle..

Dyt. BÜŞRA YURT

ÇANKIRI ÖZEL KARATEKİN HASTANESİ

Çankırı - 23:41 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.