DÜNYA KÜLTÜR MİRASIMIZ
YÂRAN

Yeni yazı dizimizde Unesco kültür mirası listesinde yer alan, yöremiz Yâran kültürünü ve Çankırı’mızın Yâran’larını, işin kompedanlarına danışarak tanıtacağız. İlk konuğumuz Yâran kültürünü, önce Dernek sonra da Federasyon kurarak yurt çapında tanıtan ve sevdiren Ahmet Absarılıoğlu.
AHMET ABSARILIOĞLU KİMDİR
Ahmet Absarılıoğlu 1960 yılında Çankırı merkezde doğdu, ilk okulu Gazi İlk Okulu ve Atatürk Kurtuluş İlk Okulu’nda tamamladı. Orta öğrenimini Taş Mektep’te Merkez Orta Okulu’nda, lise tahsilini ise Endüstri Meslek Lisesi’nde tamamladı.
Çankırı’da hayvancılıkla uğraştı, daha sonra da bir müddet taksicilik yaptı. 1984 senesinde göreve başladığı MKEK Çankırı Silah Fabrikası’ndan 2007 yılında emekli oldu.
Çocukluk yıllarından bu yana ilgi duyduğu Yâran Kültürünü 1980’li yıllarda Yâran olarak daha sonraki yıllarda Yâran Reisi ve Başağa olarak devam ettirdi.
2004 yılında arkadaşları ile zorlu bir yolculuğa başlayarak, Yâran kültürünün yaşaması, yaşatılması ve gelecek nesillere en doğru şekli ile taşınabilmesi için ÂHİ YÂRAN MECLİSİ GENÇLİK EĞİTİM KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ’ni kurdular.
Yâran kültürümüzün bu günkü konumuna gelebilmesi için gönüllü tüm arkadaşları ile zaman mefhumu gözetmeden Türkiye coğrafyasının her bölgesinde tanıtım gösterilerine katılarak kültürümüzü Dünyaya tanıtmaya çalıştı, ne kendisi nede arkadaşları hiç şikayet etmeden yılmadan yorulmadan çalışmalarını yürüttüler. 2007 yılında Çankırı Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile UNESCO’ya bir dosya sundular. Yâran kültürünün somut olmayan kültürel mirasın korunması temsili listesine alınması için, Türkiye genelinde yapılan tüm çalıştaylara katılarak Yâran kültürünü hak ettiği yere taşımaya çalıştılar. 2011 Yılında Anadolu Sohbet Gelenekleri olarak Yâran kültürümüz Dünya Kültür Mirası listesine girdi.
Dernek olarak A.B. Başkanlığına, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına Yâran kültürü ile ilgili projeler sunarak başarı ile yürüttüler, UNESCO ya bu kez dernek için müracaat ederek akreditasyon işlemlerini tamamladılar.
Absarılıoğlu Yâran kültürü hakkında yaptığı araştırmalarını kitaba dönüştürerek Çankırı Belediyesi kültür yayınları serisinde ve Çankırı Valiliği kültür yayınları çerçevesinde yayınladı, ayrıca projeler kapsamında da yayınlarını geliştirerek devam ettirdi. Absarılıoğlu’nun bu alanda yayınlanmış 7 adet kitabı bulunmaktadır.
19 Mayıs 2019 tarihinde ANADOLU SOHBET GELENEKLERİ YÂRAN DERNEKLERİ FEDERASYONU’nu kurdular, resmiyet kazandırarak çalışmalara başladılar. Çankırı merkezde faaliyet gösteren Âhi Yâran Meclisi Gençlik Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği, Çankırı Esnafları Yâran Kültürünü Yaşatma ve Gençlik Derneği, Yâran Meclisi Oğuz Boyları Yaşatma ve Kültür Derneği, Simav Sarı ve Mor Zeybekler Yâran Derneği, Sandıklı Kültür Varlıklarını Yaşatma ve Yâran Derneği, Sakarya Çankırı lılar Sosyal Yardımlaşma ve Yâran Derneği’nin katılımları ile Federasyonu resmi olarak hayata geçirdiler. Planladıkları projeleri hayata geçirebilmek için tüm dünyayı etkisi altına alan salgın hastalığın son bulmasını beklemektedirler.
Sayın Başkanımıza yaptığımız teklifle bunca çalışmayı Çankırımızı ve kültürümüzü sitemizde yazarak anlatabilir misiniz dediğimizde bizleri kırmadılar, ancak “şahsım olarak ben tek başıma hiç bir şey başaramazdım tüm yapılan bu hizmetler ekibimizin başarısıdır, ben yinede onlara sormadan hiç bir şey yapmam” dediler, saygı ile karşıladık. İnşaallah yakında sitemizde sizlerle birlikte tüm güzellikleri paylaşırız ümidindeyiz, kendisine ve ekibine teşekkür ederiz.
