ÇANKIRI HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR

Ankara’daki Çankırı sevdalısı bürokratımız Ercan Irmak’la sohbetimize kısa bir aranın ardından devam ediyoruz. Ercan Irmak’la Çankırı’da sağlık turizmi, inanç turizmi, kültür turizmi alanında yapılabilecek ve Çankırı’yı turizmde marka yapacak yatırımlar hakkında konuştuk. Ve sözü kendisine bırakıyoruz:
Olay 18 : Ercan bey Çankırı il ve ilçelerinde turizm pek yok gibi, oysa ki hem İnanç Turizmi hem Kültür Turizmi açısından mükemmel yerlerimiz var. Ilgaz Dağı kayak pisti bir çok pistte olmayan özelliklere sahip ama yatırım yapılmıyor, Çavundur Kaplıcaları gerçekten Türkiye’deki en sağlıklı en şifalı sulara sahip. İlçelerimizde keşfedilmeyi bekleyen birçok tarihi ve turistik yerlerimiz var. Bu konuda bize neler söylemek istersiniz?
E.Irmak: Çankırı’da İnanç Turizmi’ne önem verilmesi gerekir. Ankara’dan çıkan bir insan ilk olarak Hacı Murad-ı Veli Hazretleri’ne uğrayacak duasını edecek ziyaretini yapacak. Oradan Yeraltı Tuz Şehri’ni gezecek, sonrasında bir alışveriş alanında gezecek alışverişini yapacak ekonomiye de katkıda bulunacak. Çamaşırhanemizi, Kültür Varlıklarımızı, Taş Mescidimizi, Karatekin Hazretleri’ni gezecek. Buradan doğruca Çavundur Kaplıcaları’na gidecekler, orada güzelce dinlenecekler, Hamama, Kaplıcaya, Saunaya girecekler.
Kültür Turlarımız olacak, Kültür Turlarımız da Şabanözü’nden başlayacak. Buralarda Kilikya’lılardan, Lidya’lılardan ve Hitit’lerden kalma yerlerimiz var bizim. Buradan geçelim Orta’ya, Orta’da 5 katlı Yeraltı Şehrimiz var, Peri Bacaları var ve bunları çok kimse bilmiyor. Oradan geliriz Devrez Çayı’na, Devrez Çayı’ndan sonra Devrez Vadisi’nde 25 metre boyunda Şelalemiz var, Kaya Mezarları var, bu Vâdi müthiş bir yer. İnsanları buraya çekmemiz lazım, Trekking sporu için harika bir yer, İnsanlar Vâdi boyunca yürüyecek yorulacak ve buradan da Çavundur’a gelecekler, Çavundur’da İpeksoy Termal Otel’imiz var, misafirlerimiz burada Türkiye’nin en kaliteli kaplıcalarıyla tanışacak, havuzlarında dinlenecekler, ertesi gün evlerine dönecekler.
Gelelim Ilgaz’a, Ilgaz’da turistin fazla kalması lazım bunun için de Ilgaz’da altyapının öncelikle güçlendirilmesi gerekiyor. İnsanlar geldiği zaman kalabilecekleri farklı yerler ararlar doğal olarak, şu anki mevcut Otel ve Bungalow Evler yeterli değil turizm için, daha büyük yatırımlar gerekli. Bunun için de “Teşviklerle Yatırımı, Yatırımcıyı çekmemiz lazım.”
Kadın Çayırı harika bir yer mükemmel bir suyu var, yeşillikleri çok güzel. Dağın öbür tarafındaki Kastamonu organizasyonlarla turlarla çok güzel paralar kazanıyor ama biz tanıtımımızı yapamadığımız için organizasyon alamıyoruz. Birçok aksaklıklar olduğu için ve hizmet kalitesi yetersiz olduğu için bir gelen de bir daha gelmiyor. İnsan memnun olmadığı yere bir daha gelmez, bizim insanları memnun edebilecek yatırımları ve altyapıyı yapmamız lazım. Bu yatırımları da Siyasilerimiz vasıtasıyla yaptıracağız.
Bir Palandöken’e bir Kartepe’ye baktığımızda buralar para basarken bizim Ilgaz’ımız niye tanınmıyor?
Ilgaz’ı en kısa zamanda gerekli yatırımları yaparak turizme açmamız gerekiyor, hem yaz turizmine hem de kış turizmine. Bunun için de bir an önce otellerin, bungalow evlerin, sosyal alanların yapımına başlamak lazımdır, siz bunları yaparsanız turist zaten gelir.
Kızılırmak ürününü değerlendiremiyor, üretiyor ama karşılığını alamıyor. Kurumsal bir fabrikamız yok, çeltiğimizi kendimiz işleyemiyoruz. Bir diğeri de bizim oralarda en çok biber ve kavun yetişiyor. Biz bunları da değerlendiremiyoruz. Diğer illere baktığımızda çoğunun soğuk hava depoları var, adam yazın alıyor ürünü koyuyor soğuk hava deposuna, kavun Ağustos’ta 1 liraysa Kasım’da 3 lira oluyor. Üretici kavununu Ekim, Kasım’da sattığı zaman daha fazla kazanç elde etmiş oluyor. Bu soğuk hava depolarını da ya devlet yapıyor ya da üreticiler kooperatifleşerek kendileri yapıyor. Bunun için de siyasilerimizin, idarecilerimizin öncülük edip kooperatiflerin kurulmasını sağlamaları gerekiyor.
Oradan Yapraklı’ya geçelim, Yapraklı Ak Parti’nin tarihinde en yüksek oy aldığı ilçelerden birisidir ancak yapılan yatırımlara baktığımızda yatırımın sıfır olduğunu görüyoruz. Yapraklı çok dış göç vermiş, nüfus azalmış, yatırımlar da bu yüzden pek gelmemiş. Ama biz Yapraklı’ya iş sahaları, okullar yaparsak vatandaşa işini aşını verirsek, okulunu yaparsak halkımız geri döner, kimse meraklı değil büyük şehirlerin kirli havasını solumaya.
Yapraklı’da bir tane Hazım Dağlı göletimiz var, buraya en kısa zamanda büyük bir işletme yapmamız lazım ki insanlar orada çalışsınlar, kendi ürünlerini üretip satsınlar. Yapraklı’da hayvancılık da çok iyi yapılır, iklimi de doğası da müsait. Sonra ormancılık var, Yapraklı’da ormanlar oldukça fazla, orman ürünleri ile ilgili bir çok şeyler yapılabilir. En kısa zamanda Tosya yolumuz açılmalı ki Tosya da bize gelsin. Bakınız 1880 yılında Yapraklı’da 990 tane dükkan varmış, orası panayır merkeziymiş, Çin’den Hindistan’dan ve diğer ülkelerden gelip oradan alışveriş yaparlarmış, İpek Yolu buradan geçiyormuş. Peki ne oldu da şimdi Yapraklı bu hale geldi?
Gelelim Bayramören’e, Bayramören 2015 yılında Dünya Paraşüt Şampiyonası yapılan bir yerdir. Ama bugün maalesef kişisel çatışmalar ve kâr-zarar ilişkileri sonucunda bu şampiyona başka yerlerde yapılıyor. Bayramören’den paraşütle kalkan birisi taa Konya’ya kadar gidebilmiş böylesine güzel bir yerin kıymetini bilemedik. Bayramören’de mükemmel alabalık olur, alabalık tesisleri de yapılabilir “Bayramören” markasıyla. Havasıyla suyuyla çok güzel bir imkândır alabalık üretme tesisleri Bayramören için, ama paraşütü de mutlaka geri getirmemiz lazım.
Kurşunlu’ya geçtiğimizde Kurşunlu balıyla meşhur olmuş bir ilçemiz, Avrupa şampiyonu olmuş balı var. Belediye başkanımız Şakir Kaymak ilçemizi yaşanır hale getirmek için çok çalışıyor onun da Devrez Vadisi konusunda projeleri var. Çavundur’u gelişsin hizmet alsın diye Kurşunlu’ya bağladı. Kurşunlu’yu da balıyla Çavundur kaplıcasıyla ve Devrez Vadisi ile duyuralım. Kaplıcaya bir an önce büyük ve güzel bir tesis yaparsak turist mutlaka gelir, sağolsun Ilgaz’lı hemşerimiz Setdar Anaçal ve oğulları Çavundur’daki Özel İdare’ye ait oteli yeniden termal ve sağlık turizmine kazandırmak için kolları sıvadılar ve büyük bir yatırımla oldukça güzel işler başardılar. Yakında açılışı yapılacak olan bu otelimizin de hem termal hem de sağlık turizminde bölgenin yıldızı olacağına inanıyorum, insanlar Kızılcahamam’a gidiyorsa Çavundur’a niye gelmesin?
Çerkeş büyük bir şehir oldu şu an için, Belediye Başkanı da çok çalışıyor kendisini takdir ediyorum bu konuda, kendisi zaten veteriner olduğu için hayvancılığın içinden gelen birisidir. Hasan Paşa’nın gayretlerini kimse yadırgayamaz, Çerkeş’e yeni bir şehir yaptı, kendisini gerçekten alkışlıyorum çok çalışıyor gerçekten böyle insanları desteklemek lazım. Eski Milletvekilimiz sayın Hüseyin Filiz de oraya güzel bir yatırım yaptı hayvancılık konusunda. Burada yapılması gereken şey de zaten hayvancılığı desteklemek olacaktır, Çerkeş için söylenecek fazla bir şey yok Çerkeş kendi kendini yeniliyor sürekli olarak.
Orta ilçemize bir zamanlar Çalık grubu Termik Santral yapıyordu, ama sadece temeli atıldı ve öylece bırakıldı. Maalesef orası da öylece kaldı. Orta’da çok güzel arıcılık var, orada da balcılık çok güzel yapılabilir. Ama bunu bir denetleme mekanizması kurarak dürüst insanların yapmasını sağlarsak daha başarılı oluruz. Orta’nın da ovaları yaylaları var yani hayvancılık için çok müsait bir ilçemiz Orta.
Şabanözü’nde sanayi çok güzel şu an için, iş sahaları da var. Burada da turizmi geliştirmemiz lazım, iki tane mükemmel Göletimiz var Şabanözü’nde, Ankara’ya 80 km. İnsanlar için cazibe merkezi haline getirip turisti Çubuk’tan bu tarafa çekmemiz lazım. Buraya da insanların yaz kış gelip dinlenebileceği Ağaç evler Bungalowlar yapılmalı, insanlar gelecek pikniğini yapacak, Göl manzarasını seyredecek ama alışveriş yapmadan gitmeyecek. Bunun için de birkaç dükkan yapılacak ki buralara gelen insanlara para harcattırabilelim.
İlimizde hayvancılık Yapraklı, Çerkeş gibi rakımı yüksek yerlerde yapılıyor. Geçtiğimiz yıllarda her köyümüzün her evinden küçükbaş ve büyükbaş hayvan sürüleri ayrı ayrı çıkıyordu. Ama şimdi bir çok köyümüzde tavuk bile beslenmiyor yumurta, yoğurt ve süt satın alınıyor. Üretmeyen bir toplum ayakta duramaz, bizim insanımız üretmiyor son zamanlarda hazırcılığa alıştırılmışız.
“İnsanlarımızı Üretmek için teşvik etmek lazım”
Çankırı’da da sokakların bir kısmını trafiğe kapatmamız lazım, özellikle de İmaret caddesini ve tenekecilerin olduğu bölgeyi. Bakırcılar çarşısı olacak sadece bakırcıların bulunduğu, sonrasında Buğday Pazarı Medresesi’nden Büyük Cami’ye kadar olan yolu trafiğe kapatıp turizme kazandırmamız, buralara da gözlemeciler, bazlamacılar, hediyelik eşya satan dükkanlar, tuzcuların bulunduğu küçük küçük dükkanlar yapmamız, gelen insanlara buralarda para harcattırmamız lazım. Şu anda biz insanlarımızı Yunus AVM’ye yığmışız başka gezecek görecek bir yer yapmamışız, Beypazarı gibi olsa Safranbolu gibi olsa siz gitmez misiniz?
Çankırı esnafımızdan bazıları, müşteriye karşı nasıl davranacağını bilmiyor. En basitinden bir öğrenci geliyor esnafımıza bir şeyin fiyatını soruyor, esnafımız “15 lira” diyor, öğrenci “amca 10 lira olmaz mı ben öğrenciyim” diyor, esnafımız “olmaz bana mı okuyon” diyor.
“Öğrenci şehrimiz için başlı başına bir sektör, küstürmemek lazım”
Daha iyi ve ve gelişmiş bir Çankırı için esnafımızın da çiftçimizin de köylümüzün de eğitime ihtiyacı var. Bu eğitimi de Üniversitemiz ve STK’larımız birlikte yapacaklar. Eğitim, cahillikten dolayı değil tarımımızı da hayvancılığımızı da esnaflığımızı da daha üst seviyelere çıkarabilmek için eğitime ihtiyacımız var.
Biz Yâren Ocağı’yız, Âhi Evran Ocağı’yız, bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp. Bizim Yâren kültürümüzde paylaşmak yardımlaşmak var, komşusu açken tok yatan bizden değildir düsturumuz var.
“Gelen öğrencilerimize müşteri gözüyle değil evladımız gözüyle bakmalıyız.”
İlçelerdeki bazı Üniversitelerimiz kapandı, öğrencileri de öğretim görevlilerini de tutamadık. Okul idarecileri Çankırı’da oturursa öğrenci ilçede aradığında idareciyi bulamazsa neden okusun o ilçede. Senin durmadığın yerde öğrenci niye dursun, “Öğrenci Derdini Kime Anlatacak” her gün Çankırı’ya mı gelecek?
Benim hayallerimden birisi de Çankırı’ya yeni ve modern bir şehir kurmak, modern siteler uydu kentler yapmak. Ne kadar fabrikalar da kurarsanız kurun çalışanların kalacak yerini temin etmezseniz sosyal alanlar oluşturmazsanız çalışacak kalifiye eleman bulmakta zorluk çekersiniz. Türkiye’de TOKİ’si olmayan, Çevre yolu olmayan nadir illerden biriyiz, bugün yapılan çevreyolu da şehrin içinden geçiyor. Çevre yolu şehrin dışından geçmelidir, yoksa adı Çevre Yolu olmaz. Yatırım yapılırken en az 50 yıl ilerisini görerek yapmalısınız yoksa bugünlük yarınlık bir şey yaparsanız bunun adı yatırım olmaz.
Çankırı’yla ilgili hayallerimin bir diğeri de Kale’den Çankırı’ya teleferik projesi, bunun mutlaka yapılması lazım Çankırı için. Çankırı ayağının nereye yapılacağını insanlara sormak lazım, STK’lara sormak lazım, ama bu teleferik mutlaka yapılmalı.
Bugün niye rahmetli Nevzat Ayaz konuşuluyor, yaptığı okullar için, bugün çocuklarımız Nevzat Ayaz’ın yaptığı okullarda okuyor. Niye rahmetli Osman Durmuş‘u konuşuyoruz, onun yaptırdığı hastaneleri kullanıyoruz, adam Çankırı milletvekili olmadığı halde hastanelerimizi yaptırdı Çankırı halkı için. Niye Hüseyin Filiz‘i konuşuyoruz, lastik fabrikasına akü fabrikasına vesile olduğu için, binlerce kişiye iş imkanı sağladığı için.
İnsanlar yardım yaparken başka insanlar duysun diye yaparlarsa unutulur gider, yok eğer gönüllere girmek için insanların yanında olmak için yardım yaparlarsa ölümsüz olur sürekli konuşulur. Gönüllere nasıl girersiniz, sürekli hizmet üreten bir yer yaparsanız, mesela bir Cami yaparsanız insanlar sürekli orada ibadet ederler, bir yol yaparsanız insanlar sürekli bu yoldan geçerler, fabrika yaparsanız insanlar buradan ekmek yerler, insanlara ekmek aş vermek için vesile olursanız adınız sürekli hayırla anılır.
Bakın her şey bitiyor, koltuk ta bitiyor, siyaset te bitiyor, makam da mevki de bitiyor, ama Çankırı yerinde duruyor. Hem siyasette hem idarede bir sürü insanlar geldi geçti, önemli olan orada ne bıraktığındır işgal ettiğin koltuk değil. Bir iyilik yaparsanız, ibadethane olur, okul olur, yurt olur, fabrika olur ve bu yaptığınız sizden sonra da üretime devam ediyor ve arkanızdan iyi şeyler konuşuluyorsa En Mutlu Sizsiniz.

-
ŞABANÖZÜ MEHMET ALİ ŞAHİN STADYUMU VE SPOR TESİSLERİ YENİDEN AÇILIYOR
-
BİR YÜREKTE TEBESSÜM OL
-
ULAŞIM VE İLETİŞİMDE ENGELSİZ PROJELER
-
İLİMİZDEKİ TRAFİK IŞIKLARINDA DÜZENLEMELER YAPILIYOR
-
ÇANDEF YENİ YÖNETİMİYLE ÇANKIRI KONFEDERASYONU’NDA
-
ÇANKIRI’NIN İLK KADIN MUHTARI CEMİLE ŞAHİN ESKİSUCU 3. DÖNEM İÇİN ADAYLIĞINI AÇIKLADI