29° Açık
  • EURO
  • DOLAR

ÇAKÜ ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ.DR.HÜDAYİ ERCOŞKUN BİR İLKE İMZA ATTI

Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç.Dr.Hüdayi Ercoşkun bir ilke imza attı. Doç.Dr.Ercoşkun, Çankırı’da bolca yetiştirilen kavunlarla ilgili bir araştırma başlattı. Doç.Dr.Ercoşkun, sofralarda tüketilen kavunların çekirdeklerinin çöpe gittiğini, oysa ki bu çekirdeklerden çıkarılacak yağların gıda takviyesi ve kozmetik ürünü olarak katma değer kazanabileceğini söyledi. Kızılırmak ilçemizde yaklaşık 30 bin dekar alanda […]
Çankırı - 28 Ağustos 2023 22:38 A A

Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç.Dr.Hüdayi Ercoşkun bir ilke imza attı. Doç.Dr.Ercoşkun, Çankırı’da bolca yetiştirilen kavunlarla ilgili bir araştırma başlattı. Doç.Dr.Ercoşkun, sofralarda tüketilen kavunların çekirdeklerinin çöpe gittiğini, oysa ki bu çekirdeklerden çıkarılacak yağların gıda takviyesi ve kozmetik ürünü olarak katma değer kazanabileceğini söyledi.

Kızılırmak ilçemizde yaklaşık 30 bin dekar alanda geçen sene 105 bin ton olan kavun üretiminin bu sene 120 bin ton olması bekleniyor. Ancak kavun sofralarımızda tükettiğimiz bir meyve olmaktan öte geçemiyor. ÇAKÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç.Dr.Hüdayi Ercoşkun ise geliştirdiği soğuk pres yöntemiyle kavun çekirdeğinin yağını çıkarıyor. Doç.Dr.Ercoşkun’un ürettiği yağlar hem gıda takviyesi hem de krem olarak kullanılabiliyor.

Kavunun yurt genelinde üretilen ve sevilerek tüketilen bir gıda maddesi olduğunu belirten Doç.Dr.Ercoşkun, Çankırı’nın kavununun harika bir tadı olduğunu ancak sezona girdiği için fiyatının ucuz ucuz olduğunu söyledi. Doç.Dr.Ercoşkun, Çankırı kavunundan raf ömrü uzun, katma değeri yüksek, tüketiciler tarafından tercih edilen ürünlere dönüştürmenin Gıda Mühendisleri açısından önem arz ettiğini de sözlerine ekledi.

Doç.Dr.Hüdayi Ercoşkun, “ÇAKÜ Gıda Mühendisliği Bölümü olarak daha önce kavundan pekmez, pestil, cezerye, marmelat, lokum ve sirke gibi ürünleri ürettik. Son olarak da kavun çekirdeğinden değişik kozmetik ürünler ürettik. Kavun çekirdeği kurusu çok ciddi miktarda, yüzde 50’ye yakın yağ içermektedir. O yağın da yüzde 50’sine yakın bir kısmı linolenik asittir. Linolenik asit, bir çoklu doymamış yağ asidir ve balık yağından daha fazla doymamış yağ asidi içerir. Yani her gün almamız gereken bir yağ asididir. Kavun çekirdeği yağı bu açıdan nemlendirici, yenileyici krem olarak kozmetik değeri ve takviye edici gıda değeri çok yüksek bir üründür.” dedi.

Çankırı - 22:38 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.