BİR MÜTEFEKKİR, BİR ŞAİR, BİR İNSAN MEHMET AKİF ERSOY VE İSTİKLÂL MARŞI

Çankırı Karatekin Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen ve konuşmacı olarak Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tüzer’in katıldığı program İslami İlimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı, “Coğrafyamızın her bir karışı şehit kanlarıyla sulanmıştır. Bizim bu coğrafyada boşa geçirecek vaktimiz yok. Müslüman Türk Milleti fetih ruhuna sahip bir millettir. Bu milletin hedefleri ve kızıl elması vardır. Kızıl elmasına doğru cengaverce koşar. İşte bu noktada İstiklâl Şairi Mehmet Akif, o zamanlardan bugüne, bize seslenen, güncelliğini artıran büyük bir şair olarak karşımıza çıkıyor. Akif, Ankara’ya büyük fedakarlıklarla gelmiş, İstiklâl Yolu’nu kat ederek Çankırı’dan da geçmiş bir mütefekkirdir. Böyle önemli bir günde İstiklâl Şairimizi anmak büyük bir önem arz etmektedir.” şeklinde konuştu.
Tüzer, Akif’in sadece şair olarak değil fikir adamı olarak da ele alınması gerektiğini söyleyerek konuşmasına başladı. Mehmet Akif’in ifade ettiği kıymetler açısından her dönem konuşulmaya değer birisi olduğunu belirten Tüzer konuşmasının devamında, Akif’in hayatı boyunca yaşadığı coğrafyanın sorunlarından uzak kalmadığını da anlattı.
Millî Şairimizin ele aldığı konulara ve kaleme aldığı eserlere değinen Prof. Dr. İbrahim Tüzer, Akif’in İslamiyet ve Türkçülüğün benimsenmesini öğütlerken aynı zamanda da Batıdan örnek alınması gerekenlerin önemini vurguladığını ifade etti. İstiklâl Marşı’nı ve Akif’i anlamak için Safahat’ın okunması gerektiğini sözlerine ekleyen Tüzer, Akif’in tercihini vahdet anlayışından yana belirlediğini ve bunun kendisine “Korkma” ifadesiyle başlayan bir marş yazdırdığını söyledi. İstiklâl Marşı’nın ümitsizliğin karşısında yer aldığını vurgulayan Tüzer, Akif’in şiirlerinin incelendiğinde mütefekkir tarafının da ortaya çıktığını belirtti.
Konferansın ardından Rektör Ayrancı, İbrahim Tüzer’e tuz lambası hediye ederek, katılımından dolayı teşekkür etti.

-
SEVİLAY KANTAŞ’TAN BİR BAŞARI HİKAYESİ
-
ASKON’DAN GÜNEYDOĞU ÇIKARMASI
-
BAŞKAN ESEN BASKETBOL MÜSABAKALARININ AÇILIŞINI YAPTI
-
DENİZ: “TEK BİR KAYBA DAHA TAHAMMÜLÜMÜZ YOK”
-
MEVLİD-İ NEBİ HAFTASINDA O’NU ANLAMAK…
-
BAKAN URALOĞLU: “ZENGEZUR KORİDORU TÜRK DÜNYASINI BİRBİRİNE BAĞLAYACAK”