
3 Mayıs Türkçülük Günü, Türkiye’nin birçok şehrinde düzenlenen etkinliklerle kutlanırken, Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Türk Dünyası Zirvesi” yoğun katılımıyla dikkat çekti. Boğaziçi Türk Araştırmaları Kulübü tarafından İlteriş Vakfı iş birliğiyle organize edilen zirvede, Türk dünyasının kültürel mirası, ortak değerleri ve geleceğe yönelik iş birlikleri farklı yönleriyle ele alındı.
Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen etkinliğe öğrenciler, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve diplomasi çevrelerinden çok sayıda davetli katıldı. Türk dünyasının tarihsel bağlarının ve kültürel ortaklıklarının konuşulduğu programda, gençlerin Türk kültürüne olan ilgisi dikkat çekti.
Zirvede konuşan İlteriş Vakfı Başkanı Mustafa Can, vakıf olarak Türk dünyası arasındaki birlik ve dayanışmayı güçlendirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Çalışmalarını “Türk için, Türk’e göre, Türk’ten taraf” anlayışıyla sürdürdüklerini belirten Can, yalnızca söylemlerle değil, akademik ve sosyal projelerle de Türk dünyasına katkı sunmaya çalıştıklarını söyledi.
Mustafa Can konuşmasında özellikle Türk tarihine yönelik akademik çalışmalara önem verdiklerini belirterek, Moğolistan’da sürdürülen Türk arkeoloji araştırmaları ve düzenlenen “Bozkurt Sempozyumu” gibi projeler hakkında bilgi verdi. Türk kültürünün uluslararası alanda daha görünür hale gelmesi için farklı çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Can, Türkçe isim tercih eden ailelere yönelik çeşitli teşvik projeleri geliştirdiklerini de açıkladı.
Konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk’ün düşüncelerine de yer veren Can, genç nesillere Türk tarihinin ve milli değerlerin doğru şekilde aktarılmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Atatürk’ün “Ne Mutlu Türk’üm Diyene” sözünü hatırlatan Can, bu anlayışın Türk milletinin birlik ve beraberlik ruhunu yansıttığını dile getirdi.
Etkinlik kapsamında Türkistan coğrafyasına ait müzik dinletileri, halk oyunları ve kültürel gösteriler de düzenlendi. Üniversite kampüsünde kurulan otağlar ve sergi alanları, katılımcılara Türk dünyasının tarihsel ve kültürel mirasını yakından tanıma fırsatı sundu. Geleneksel motiflerin sergilendiği alanlar özellikle öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü.
Program boyunca Türk dünyasının geleceğine yönelik ortak projeler, kültürel etkileşim ve gençlerin bu süreçte üstleneceği roller üzerine değerlendirmeler yapıldı. Katılımcılar, benzer organizasyonların artırılması gerektiğini ifade ederek, Türk dünyası arasındaki bağların güçlenmesinin kültürel ve akademik açıdan önemli katkılar sağlayacağını belirtti.
Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Türk Dünyası Zirvesi”, hem akademik içeriği hem de kültürel etkinlikleriyle 3 Mayıs Türkçülük Günü’ne damga vuran organizasyonlardan biri olarak hafızalarda yer aldı.