
Söz konusu tabur, Çankırı Askerî Tarihi adlı kitabın yazarı ve uzun bir süre Çankırı da görev yapmış Yarbay Dr. Oral Ateş ile birçok değerli çalışması olan Çankırı Karatekin Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Alperen Yalçın Bazna tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda tespit edilmiştir. Bu çalışma, “I. Balkan Savaşı’nda Çankırı Redif Taburu (1912-1913)” başlığı altında dergipark sayfası üzerinden erişilebilecektir.
Çankırı, nüfusuna oranla en çok şehit veren ve gaziye sahip illerden biri olarak, tarih boyunca vatan savunmasında hep ön safta yer almıştır. Osmanlı coğrafyasında 502 tabur hâlinde teşkil edilen redif taburlarında, genellikle her şehirden 400–500 kişilik bir kuvvet toplanabilirken, Çankırı halkı vatan bağlılığını en güçlü şekilde göstererek 867 kişilik bir taburu kısa sürede teşkil etmiş ve Balkan Harbi’ne katılmıştır.
1 Ekim 1912 tarihinde seferberliğin ilan edilmesinin ardından Çankırı Redif Taburu, on gün içinde 867 kişilik mevcuduyla Çankırı’dan hareket etmiş ve 28 Ekim 1912 tarihinde Kırklareli’nin Saray Köyü’ne ulaşmıştır.
Miralay Cemal Bey’in (Korgeneral Ahmet Cemal Necip Paşa) emir ve komutası altında, 29 Ekim–2 Kasım 1912 tarihleri arasında gerçekleşen Lüleburgaz Muharebeleri’ne katılan tabur, bu çatışmalarda ağır zayiat vermiş; çok sayıda Çankırılı nefer kahramanca şehit düşmüştür. Yapılan çalışma, Çankırı’nın bu eşsiz fedakârlığını, onun “asker şehir” kimliğini bir kez daha gözler önüne sermiştir.