13° Kapalı
  • EURO
  • DOLAR

A’DAN Z’YE ENERJİ KİMLİK BELGESİ

 Binaların enerji performansının ve çevrenin korunması için alınan belgeye Enerji Kimlik Belgesi deniliyor. Isı kullanımı, teknik altyapı ile yalıtım malzemesi kalitesini gösteren “Enerji Kimlik Belgesi” sayısı her geçen gün daha da artıyor. Enerji Kimlik Belgesi, 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının […]
Genel - 5 Aralık 2019 22:19 A A

 Binaların enerji performansının ve çevrenin korunması için alınan belgeye Enerji Kimlik Belgesi deniliyor. Isı kullanımı, teknik altyapı ile yalıtım malzemesi kalitesini gösteren “Enerji Kimlik Belgesi” sayısı her geçen gün daha da artıyor.

Enerji Kimlik Belgesi, 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada; sürdürülebilir, çevreye duyarlı, alt yapısı tamamlanmış, insanların daha mutlu, daha huzurlu ve sağlıklı yaşayacağı şehirler için önemli konulardan bir tanesinin binalarda tüketilen enerjinin verimli kullanılması olduğu açıklandı. Yaz aylarında soğutma ihtiyacına bağlı olarak artan elektrik enerjisi talebinin kış aylarında yerini ısıtma ihtiyacına bağlı olarak doğalgaz ve katı yakıt gibi enerji kaynaklarına bıraktığı belirtilen açıklamada, Türkiye’de enerjinin yaklaşık yüzde 37’sinin binalarda kullanıldığı kaydedildi.

 2011 tarihinde başlayan enerji kimlik belgesi uygulaması, 01 Ocak 2020 tarihine kadar eski ( mevcut ) binalar için de yürürlüğe girmiş olup, Enerji Kimlik Belgesi olmayan bina ve dairelerin alım-satım ve kiralama işlemleri yapılamayacaktır. Her bina için bu belge alındığında tıpkı beyaz eşyadaki gibi binaların enerji sınıfları da tüketiciler için bir değerlendirme kriteri haline gelecektir.

Enerji Kimlik Belgesi, yeni ve eski (mevcut) binalar için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş, bünyesinde enerji kimlik belgesi uzmanı istihdam eden (EVD) Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri tarafından düzenlenerek verilmektedir. Enerji Kimlik Belgesi’nin binanın tamamına yönelik hazırlanması şarttır. Ayrıca isteğe bağlı olarak kat mülkiyetini haiz her bir bağımsız bölüm veya farklı kullanım alanları için ayrı ayrı da hazırlanabilmektedir. 10 yıl geçerli olan enerji kimlik belgesinin bir suretinin, her tür alım-satım ve kiralama işleminde karşı tarafa verilmesi zorunlu olacaktır.

Asgari şartları sağlayan enerji kimlik belgesi bina enerji sınıfı endeksinde 100 puan alacak iken daha verimli binalarda bu rakam düşmekte, daha verimsiz binalarda da artış göstermektedir.

Sanayi alanlarında işletme faaliyetinde bulunulan binalar, kullanım alanı 50 m2’den az olan binalar, tamamen bağımsız olan sera ve atölyeler ile ısıtma-soğutma sistemleri kullanılmayan depo ve ahır gibi alanlar için de Enerji Kimlik Belgesi alma şartı yoktur. 

Genel - 22:19 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.