reklam
reklam
DOLAR32,4773% 0.06
EURO34,8723% 0.04
STERLIN40,7869% -0.2
FRANG35,6546% -0.17
ALTIN2.431,36% -0,15
BITCOIN63.979,291.641
reklam

IPARD PROGRAMINDAN % 100 HİBE DESTEĞİ

Yayınlanma Tarihi : Google News
IPARD PROGRAMINDAN % 100 HİBE DESTEĞİ
reklam

IPARD II Programı Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması-LEADER Tedbiri kapsamında 29 Ocak 2022’de çıkılan IPARD II Programı 12. Başvuru Çağrı İlanı sonuçları yayınlandı. 12 ilde uygulanmakta olan LEADER yaklaşımı aralarında Çankırı’nın da bulunduğu 15 ilde daha uygulanmaya başlanacak. Bu kapsamda ilimizde Orta, Çerkeş, Şabanözü-Eldivan ve Ilgaz Yerel Eylem Grubu dernekleri desteklenmeye hak kazandı. Nüfusu 25 bin kişinin altında olan ilçelerin katılabildiği, kırsal alanlarda kurulabilen ve en az 10 bin kişiyi kapsaması gereken YEG’lerin desteklendiği program kapsamında, YEG’ler Yerel Kalkınma Stratejilerini oluşturup 12 aylık eylem planlarını TKDK Çankırı İl Koordinatörlüğü’ne sundu. TKDK ve IPARD Yönetim Otoritesi tarafından yapılan değerlendirmelerin ardından desteklenmek üzere seçilen YEG’ler paylaşıldı.

İl Koordinatörü Sn. Emre Akbıyık; Çerkeş Kaymakamı Sn. Emir Osman Bulgurlu, Ilgaz Kaymakamı Sn. Osman Oğuz Ekşi, Şabanözü Kaymakamı Sn. Mehmet Zahid Uzun, Eldivan Kaymakamı Sn. Merve Ayşe Büyükuçar ve Orta Kaymakamı Sn. Mehmet Ali Uzun’un katılımlarıyla, TKDK ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda LEADER (202) Tedbiri Kapsamında  Çankırı’da kurulan Yerel Eylem Grubu Dernekleri ile ilgili bilgi alışverişinde bulundu.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan ve YEG’lerin önemini vurgulayan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Çankırı İl Koordinatörü Emre AKBIYIK; “IPARD kapsamında oluşturulan destekler; tarım, hayvancılık, pazarlama, yenilenebilir enerji, zanaatkârlık ve yerel ürün gibi çok geniş bir yelpazede karşımıza çıkmaktadır. Bu desteklere çiftçilerin daha kolay erişimi ve sağlanan kaynakların etkin kullanımı, merkezi yönetimin yerel yönetimlerle, kalkınma ajanslarıyla, STK’larla, üretici birlikleri ile kurulan daha etkili ve verimli işbirliğine bağlıdır. Bu nedenle IPARD Programı’nda yer alan Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması-LEADER tedbiri ile oluşturulan Yerel Eylem Grupları (YEG) yaklaşımı; etkinliği ve uygulama alanları arttırılması gereken mekanizmalardır. Bu yaklaşım, yerel aktörlerin kendi yerel bölgelerinde uygulanacak projeler ve gerçekleştirilecek strateji ile ilgili olarak karar alma süreçlerine katılmaları anlamına gelmektedir.” dedi.

STK’ların yanı sıra yerel yönetimler, kooperatifler, ziraat odaları gibi kuruluşlarında yer aldığı Yerel Eylem Grupları yönetimini ise kamu, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör belirli yüzdelerle birlikte yürütüyor. Program kapsamında özellikle kadınlar ve gençler ön planda tutuluyor. En az bir kadın ve 25 yaş altı bir genç üye dernek yönetim kurulunda bulunuyor.

Sözlerine devam eden AKBIYIK; “Bu destek sayesinde ilimizin tarihi, tarımı ve turizmi ile her ilçenin kendi bölgesinde onu özel kılan konulara eğilmesi adına IPARD Programı bir kez daha ön plana çıkmaktadır. Yerel Eylem Grupları arasında oluşturulacak iyi ilişkilerin ve iş birlikteliklerin gelişmesi ilimiz Çankırı içinde verimli çalışmalar ortaya çıkaracaktır. Sürecin başından beri bizlere destek veren kaymakamlarımız ve belediye başkanlarımız ile yereldeki tüm aktörlere teşekkürlerimi sunuyorum. Kendilerine çalışmalarında başarılar dilerim” dedi. IPARD Programın başarısının artarak devam etmesinin TKDK Uzmanları ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çalışanlarının süreci özveri ile sahiplenmelerinin sonucu olduğunu belirtti. Kendilerini kutladığını ifade etti.

Program kapsamında seçilen ilçelere; kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesine yönelik kısa tedarik zinciri ve katma değerli ürünlerin geliştirilmesi, yerel, doğal ve kültürel kaynakların kullanımına dayalı kırsal turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi, topluluğun kültürel ve sosyal yaşamanın geliştirilmesi adına yerel örgütlerin, derneklerin ve STK’ların desteklenmesi, köylerde kamusal alanların iyileştirilmesi gibi konularda oluşturdukları eylem planı çerçevesinde % 100 hibe desteği verilecek.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.