reklam
reklam
DOLAR32,3723% -0.35
EURO34,6863% -0.37
STERLIN40,6173% -0.35
FRANG35,4673% -0.05
ALTIN2.386,41% -1,50
BITCOIN58.585,511.787
reklam

ÇANKIRI’DA DAMLA SULAMA SİSTEMİYLE YETİŞTİRİLEN ÇELTİK HASADI YAPILDI

Yayınlanma Tarihi : Google News
ÇANKIRI’DA DAMLA SULAMA SİSTEMİYLE YETİŞTİRİLEN ÇELTİK HASADI YAPILDI
reklam

İlimizde üretimi gerçekleştirilerek Merkez, Kızılırmak ve Ilgaz ilçelerinde Eylül ayında başlayan çeltik hasadı ve hasat sonrası işlemleri devam etmektedir. Çeltik üretiminin 30 bin dekara yaklaşan ekiliş alanıyla İlimiz için önemli bir tarım ürünü olduğunu vurgulayan Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, konu hakkında yaptığı açıklamada; “İlimizde Çeltik üretimi oran olarak baktığımızda ülkemiz üretiminin yaklaşık %3’lük bir kısmını karşılayacak şekilde üretilmektedir. İlimizde yetiştirilen bütün tarım ürünleri içerisinde en önemli birkaç üründen birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.” dedi.

Düzgün, açıklamasına şöyle devam etti:

“Bakanlığımızca finanse edilen Bitkisel Üretimi Geliştirme Projeleri kapsamında 2021 yılı üretim sezonunda yaklaşık 1.000 dekarlık alan için Damla Sulama Sistemi ile Çeltik Yetiştiriciliği Projesi hazırlanarak uygulamaya konulmuştur.

Bakanlığımızca %75 hibe destekli olarak uygulamaya alınan proje ile 11.400 ton Çeltik tohumu ile birlikte 712.500 metre damla sulama borusu üreticilere teslim edilmiştir. Bunun yanında çeltik yetiştiriciliği yapılan alanlarda kullanılmak üzere 1 adet Zirai İlaçlama Dronu ve 2 adet araç üstü ULV ilaçlama aleti proje kapsamında temin edilerek üreticinin hizmetine sunulmuştur.

Damla Sulama Sistemi İle Çeltik Yetiştiriciliği Projesi sayesinde bitkisel üretimde verim ve kaliteyi artıracak uygulamaların yaygınlaştırılması, yeni üretim tekniklerinin ve kültürel uygulamaların üreticilere ulaştırılması,  kısıtlı ve planlı su kullanımını teşvik ederek tarımsal mekanizasyon uygulamalarının yaygınlaştırılması sağlanmış olacaktır. Ayrıca önceki yıllarda ekilen ve bu yıl üretim bölgesi olarak planlanmayan arazilerin üretime kazandırılması, normal üretime oranla en az  % 75-80 su tasarrufu sağlanması ve pestisit, gübre gibi girdilerin çiftçi ve çevre lehine olacak şekilde kontrollü ve tasarruflu olarak kullanılması gibi faydaları bulunmaktadır.

Hasat işlemleri İlimizde bulunan ve çevre illerden temin edilen biçerdöverler sayesinde gerçekleşmekte olup biçerdöverler İl Müdürlüğümüz teknik elemanları tarafından rutin olarak ayrıca üreticilerimizden gelen talep ve şikâyetler doğrultusunda denetlenmektedir.”

Tüm üretim sezonu boyunca çok fazla emek ve alın teri ile üretim yapan çiftçilerimize bol ve bereketli kazançlar dileriz.

reklam

YORUM YAP