KORONAVİRÜS (COVİD-19) HAKKINDA GÜNDEME DAİR MERAK EDİLENLER

Çankırı Özel Karatekin Hastanesi Başhekimi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Cem DİLMEN, Koronavirüs (COVID-19) hakkında gündeme dair merak edilen soruları yanıtladı. Dilmen açıklamasında şu ayrıntılara yer verdi:
“COVID-19 (Yeni Koronavirüs) Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Çin’in Wuhan bölgesinde, 2019 yılı Aralık ayının başında görülüp, bu bölgedeki yetkililer tarafından tanımlandığı için gayri resmi Wuhan Koronavirüsü adıyla da bilinen yeni Koronavirüs solunum yolu enfeksiyonuna neden olan ve insandan insana geçebilen bulaşıcı bir virüstür.
Yayılış hızıyla Dünya Sağlık Örgütü’nü harekete geçiren Koronavirüs (COVID-19) Türkiye’de de endişe yarattı.
COVID-19 (Yeni Koronavirüs) Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın belirtileri; öksürük, göğüste sıkışma, ateş ve nefes darlığı olarak sıralanabilir. İlerleyen evrelerde öksürük ve nefes darlığı artabilir, solunum sıkıntılarının yanı sıra pnömaniye benzer bulgular görülebilir.
COVID-19 (Yeni Koronavirüs) Bulaşması Açısından Kimler Daha Risk Altındadır?
Bugüne kadar ortaya çıkan vakalara bakıldığında COVID-19 enfeksiyonundan ileri yaştaki (65 yaş ve üstü) bireyler ve kalp, hipertansiyon, diyabet, kronik solunum yolu hastalığı, kanser gibi kronik hastalığı olan kişiler daha fazla etkilenmektedir.
Vakalar göz önünde tutulduğunda enfeksiyon kapan kişileri yüzde 80’inin hastalığı hafif atlattığını söylemek mümkündür. Geriye kalan yüzde 20’lik kesimde ise hastane koşullarında tedavi gerekmektedir.
Bu salgın çocukları ise nadiren etkilemektedir. Salgının hamileler üzerindeki etkileri ile ilgili henüz yeterli bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Ayrıca virüsün gebelik süresince anneden bebeğe geçebileceğine dair var olan bilimsel kanıtlar da sınırlıdır.
COVID-19 (Yeni Koronavirüs) Tanısı Nasıl Konulmaktadır?
COVID-19 (Yeni Koronavirüs) tanısı, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen sağlık kuruluşlarında yapılan moleküler testler ile konulmaktadır.
COVID-19 (Yeni Koronavirüs) Korunmak İçin Nelere Dikkat Edilmektedir?
Ellerinizi 20 saniye boyunca Yıkayın; El temizliğine dikkat edin. Ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkayın, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanın.
Ellerinizle Yüzünüze Temas Etmeyin. Ellerinizi yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas etmeyin.
Sosyal Mesafeyi Koruyun. Toplu alanlarda sosyal mesafeye dikkat edin. Kişiler arasında 1.5 metre aralık bırakın. Sosyal mesafenin korunması enfeksiyon olasılığını azaltmak, salgını yavaşlatmak için büyük önem taşır. Mümkün olduğunca evde çıkmayın.
Öksürürken Ağzınızı Mendille Kapatın. Öksürme veya hapşırma sırasında burnunuzu ve ağzınızı tek kullanımlık kağıt mendil ile örtün, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanın.
Temastan Kaçının. Tokalaşma, sarılma gibi yakın temaslardan kaçının.
Belirti Varsa Doktora Başvurun. Ateş, öksürük, nefes darlığı gibi şikayetleriniz varsa maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurun.
14 Gün Kuralına Uyun. Seyahat sonrası 14 gün izolasyon kuralında mutlaka uyun. Bu süreçte herhangi bir solunum yolu semptomu olursa maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurun, doktora seyahat öyküsü hakkında bilgi verin.
Evde Kalın. Özelikle 65 yaş üstü, ek hastalığı olan (KOAH, kalp yetmezliği, diyabet, böbrek hastalığı gibi), herhangi bir kanser tanısı olan ya da bağışıklığı baskılayıcı tedavi alan (kemoterapi, kortizon, bağ dokusu hastalığı tedavisi ilaçları gibi) hastalarda artmış hastalık riski söz konusudur. Özellikle bu grup içinde olan hastaların rutin kontrolleri, reçete yazdırma gibi acil olmayan durumları için hastanelere başvurmamalarını (COVID-19) hastalık riskini azaltmak açısından evde kalmanın önemini birkez daha vurgulamak istiyorum.
Biz de hastanede gerekli tedbirlerimizi alarak evde sağlık hizmeti konusunda bizi arayan vatandaşlarımıza yardımcı olmak konusunda elimizden gelen çabayı göstermekteyiz.
Bununla birlikte tedbir amaçlı saat 09:00-14:00 arası muayeneler devam etmektedir. Ziyaretçi kabul edilmemesi, refakatçi olarak da tek kişiden fazla olmaması da alınan kararlardandır.
Ayrıca tüm Enfeksiyon kontrolleri sıklığı Koronavirüs (COVİD-19) nedeniyle arttırılmıştır.
Çevresel yüzeylerin temizlik ve dezenfeksiyon sıklığı maksimum düzeyde uygulanmakta olup çalışanlarımıza eğitimler verilmektedir. Bu kapsamda; hastanemizin dezenfeksiyonu ile ilgili ek uygulamalar başlatılmıştır.
Tüm yüzeyler (Acil Servis kapıları, kapı kolları, deskler, sedyeler, dolaplar, asansör yüzleri, duvarlar, lobide bulunan deskler, bankolar, camlar, PVC yüzeyler, sandalyeler ve oturma grupları, radyoloji odaları, laboratuvar kan alma ünitesi) ve ortak kullanım alanları özel olarak silinmektedir. Ayrıca poliklinikler başta olmak üzere yataklı servisler de tüm yüzeyler detaylı olarak hergün yine özel olarak silinmektedir.
İlimizde de herhangi bir paniğe kapılmadan Sağlık Bakanlığımız başta olmak üzere bu konuda yetkililerce açıklanan tedbir kurallarına uyulduğu, gerçeği yansıtmayan, asılsız, paniğe ve endişeye yol açacak kirli bilgilere itibar edilmediği müddetçe biliyoruz ki bu virüs bizden ve tedbirlerimizden güçlü değildir.
Hastalarımıza kaliteli, güvenli hizmet sunmanın çabası içerisindeyiz. Bu zamana kadar büyük başarı ile sürdürülen mücadelede her bir vatandaşımız üzerine düşeni yaptığında yine ve kısa sürede üstün bir başarıyla, en az zararla bu durumun da atlatılacağına inanıyor, sağlıklı günler diliyoruz.”
